Marina Makropoulou, prima mare maestră la şah a României, antrenor pentru copiii...

Marina Makropoulou, prima mare maestră la şah a României, antrenor pentru copiii români din Grecia

Sâmbătă, 4 februarie, începând cu ora 13:00 , Centrul Cultural și Educativ Românesc din cadrul Asociației Culturale Româno – Elenă „ARMONIA” organizează cursul de șah în prezenta Primei Mare Maestră la şah a României, antrenoarea Marina Makropoulou.

Este suficientă o scurtă trecere în revistă a palmaresului acestei campioane, pentru a întelege  performanţele în arta şahului. Astfel,  după ce primeşte distinctia de Primă Mare Maestră la şah a României în anul 1982, Marina reuşeste sa cucerească medalia de la argint la olimpiada de şah cu echipa naţională şi medalie de bronz(individual) pe masa a doua în Lucerna(Elveţia).

Mai apoi, aceasta câştigă titlul de  Campioana Nationala de sah a Romaniei in 1984, iar în anul 1988 la presiunile regimului communist, sportiva este nevoită sa parasească ţara şi să se stabilească în Italia, continuând sportul minţii : „Din 1988 nu am mai putut să joc şah pentru România, mi s-a spus clar că nu mai am voie, că nu se mai poate  iar dacă vreau să continui cu şahul să o fac în altă parte.  Eu am insistat, nu vroiam să renunţ la România, însă vrând- nevrând a trebuit să joc şah pentru o ală ţară” spune aceasta pentru adevarul.ro într-un interviu acum câţiva ani de zile.

Din 1988 reprezintă Grecia participând cu echipa naţională la 14 Olimpiade şi la 10 Campionate Europene , iar în 2015 a devenit Vicecampioana Mondială la Campionatul Mondial de senioare (peste 50 de ani).