Marinarul român blocat într-un port din Yemen a fost repatriat

Marinarul român blocat într-un port din Yemen a fost repatriat

Marinarul român blocat pe o navă reţinută de autorităţi într-un port din Yemen a fost repatriat. Acțiunea, care a avut un grad de dificultate ridicat (singura rută de evacuare accesibilă traversa teritoriul Republicii Yemen, unde au loc confruntări între grupări rivale şi unde România nu are o misiune diplomatică rezidentă), s-a încheiat iari (21 martie 2016), anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

Repatrierea implicat obţinerea, în cel mai scurt timp, a acordului tuturor instituţiilor yemenite implicate, cât şi debarcarea şi transferul navigatorului român prin zone cu risc de securitate ridicat. După evacuarea din Yemen, navigatorul român a fost repatriat în România, via Iordania, prin intermediul Ambasadei României la Amman şi cu sprijinul agenţiei de crewing.

La reușita acţiunii de repatriere a navigatorului român, alături de MAE au contribuit și Autoritatea Navală Română (ANR), Sindicatul Liber al Navigatorilor Români şi cu agenţia de crewing care a intermediat angajarea marinarului român.

“Folosim acest prilej pentru a mulţumi Consulatului Onorific al Republicii Yemen la Bucureşti cu sprijinul căruia repatrierea navigatorului român s-a făcut în condiţii de maximă siguranţă. De asemenea, recomandăm tuturor navigatorilor români şi agenţiilor de crewing, acreditate de ANR, să evite deplasarea pe nave aflate în zone de conflict sau care urmează să se deplaseze în zone de conflict sau în zone cu risc de securitate ridicat. În situaţia în care, prin natura obligaţiilor lor de serviciu, navigatorii români sunt nevoiţi să ajungă în astfel de zone, le recomandăm să contacteze în regim de maximă urgenţă cea mai apropiată misiune diplomatică a României sau să se adreseze direct Ministerului Afacerilor Externe”, conchide MAE într-un comunicat.