Măşti şi costume tradiţionale prezentate la Madrid

Măşti şi costume tradiţionale prezentate la Madrid

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Institutul Cultural Român organizează la sediul din Madrid o expoziţie de fotografie, ateliere de măşti şi prezentări ale tradiţiilor, credinţelor şi obiceiurilor de iarnă ale românilor.Pentru a sărbători solstițiul de iarnă, românii organizează defilări de măşti în cadrul cărora se deghizează în animale (precum ursul, capra, cerbul, calul, care au o însemnătate simbolică în folclorul tradiţional) şi dansează. Bărbaţii, îmbrăcaţi în piei de animale şi cu maşti, acompaniaţi de oameni îmbrăcaţi în costume populare, străbat principalele drumuri din sate prezentând, prin dans şi muzică, ritualuri precreștine transformate în adevărate spectacole teatrale.

De asemenea, va fi prezentată şi expoziţia „Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale”, o serie de fotografii semnate de Florin Andreescu. Program de vizită în perioada 18-31 decembrie: de luni până vineri între orele 10.00 şi 17.00.

Fotograful român Florin Andreescu prezintă în fotografiile sale dansuri tradiţionale, măşti şi costume din mai multe zone din România.

Atelierele pentru copii şi pentru adulţi se vor desfăşura la sediul Institutului Cultural Român şi vor fi susţinute de Sebastian Paic şi Bogdan Ciortan, reprezentanţi ai Asociaţiei Zestrea.