Acasă Alte comunitati Matei Brunul, în finala Premiului Literar al Europei Centrale

Matei Brunul, în finala Premiului Literar al Europei Centrale

Lucian Dan Teodorovici se numără printre finaliştii prestigiosului Premiului Literar al Europei Centrale “ANGELUS” cu romanul Matei Brunul.

Ediţia polonă a romanului a apărut la Editurile “Amaltea/ATUT”, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar, prilej cu care, în luna februarie a acestui an, autorul şi-a întâlnit cititorii din Varşovia, Cracovia, Wrocław, Poznań şi Gdańsk.

Ceilalţi şase scriitori selectaţi în etapa finală sunt Jacek Dehnel (Polonia), Andrzej Stasiuk (Polonia), Drago Jančar (Slovenia), Olga Tokarczuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia) şi Serhij Żadan (Ucraina).

Gala de decernare a premiului, cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă, va avea loc pe 17 octombrie, la Wrocław.

În competiţie au fost înscrise 66 de romane, dintre care 14 au fost selectate, la începutul lunii august, în etapa semifinală, anunţă cotidianul.ro

De la prima ediţie a Premiului “ANGELUS”, în 2006, România a mai obţinut o singură nominalizare pe lista scurtă, în 2010: Norman Manea pentru romanul Întoarcerea huliganului.

„Suntem mândri de selectarea romanului Matei Brunul, de Lucian Dan Teodorovici, în etapa finală a Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS. Îi felicităm pe autor şi pe traducătoare. Prin seria editorială «Proza românească», am dori, ca editori, să-l apropiem pe cititorul polonez de literatura contemporană din România. În afară de Matei Brunul, de Lucian Dan Teodorovici, am editat, de asemenea, romanul lui Cristian Teodorescu, Medgidia, oraşul de apoi. Peste două săptămâni, Cristian Teodorescu se va întâlni cu publicul polonez. Iar în pregătire avem cartea lui Filip Florian, Zilele regelui. Mulţumim Institutului Cultural Român din Bucureşti pentru sprijinul financiar acordat traducerilor romanelor Matei Brunul şi Medgidia, iar Institutului Cultural Român din Varşovia pentru ajutorul oferit în promovarea celor două titluri” , susţin Editurile “Amaltea/ATUT”.

Matei Brunul a mai apărut în Franţa (Gaïa Éditions/Actes Sud), Bulgaria (Paradox) şi Ungaria (Libri Kiadó) şi va mai fi tradus şi publicat în Turcia (Dedalus), Macedonia (Bata Press) şi SUA (Dalkey Archive Press).

Lucian Dan Teodorovici (n. 17 iunie 1975, Rădăuţi) este scriitor, regizor de teatru şi scenarist de film şi televiziune. Este totodată coordonator al colecţiei „Ego. Proză” a Editurii Polirom şi senior editor al săptămânalului “Suplimentul de cultură”. Între 2002 şi2006, a fost redactor-şef al Editurii Polirom.

A debutat ca regizor de teatru în 2013, cu spectacolul Prăpădul (după un text de Attila Bartiş), la Teatrul Naţional din Iaşi. Tot în 2013, a pus în scenă la “Ateneul Tătăraşi” din Iaşi spectacolul Sînt o babă comunistă, o dramatizare după cartea semnată de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat în volumul Antologia DramatIS (Editura Cartea Românească, 2008).

 

Articolul precedentConcert dedicat României la Castelul di Pomerio (Italia)
Articolul următorInvitat de onoare la Istanbul