Matei Vişniec: ”Poezia a fost, la început, cartea mea de vizită”

Matei Vişniec: ”Poezia a fost, la început, cartea mea de vizită”

Sursă foto: ICR

Luni,  27 februarie 2017, a avut loc în salonul de aur al Palatului de Béhague din Paris evenimentul „Platoul cu poezie / On vous sert un vers”, o întâlnire poetic-muzicală cu Matei Vişniec, dramaturg şi autorul volumului de poezie A table avec Marx(ediția Bruno Doucey), alături de Mr. Delagare (voce și improvizație) și Aurelien Rozo (chitară).

Matei Vișniec a fost invitatul primei ediții a seratelor literare „Platoul cu poezie/ On vous sert un vers ” care a debutat aseară în organizarea Institutului Cultural Român de la Paris. Peste o sută de francezi și români au ascultat confesiunile literare ale scriitorului cu dublă cultură și au aplaudat performanțele artiștilor francezi Mr. Delagare și Aurelien Rozo, care au transformat poezia sa în spectacol.

Matei Vișniec a reamintit efervescența creatoare de la „Cenaclul de luni”, unde s-a format ca poet în anii ’80, și a citit versuri din primele sale volume apărute în România, înainte de a se exila la Paris în 1987. „Ușile exilului s-au deschis, în Franța, și pentru că aveam cu mine cele trei volume. Poezia a fost, la început, cartea mea de vizită” a mărturisit scriitorul care s-a afirmat în Franța ca un autor original de piese de teatru, intens impregnate de spiritul poeziei.

Seria de întâlniri „Platoul cu poezie / On vous sert un vers”, organizată de ICR Paris, este un amestec ludic și exigent de serată literară, conferință în jurul unui poet și happening poetic și muzical, cu ambiția de a pune pe harta evenimentelor literare pariziene o întâlnire periodică cu poeți de origine română care trăiesc în Franța, fiind creatori în ambele culturi.

Următoarea serată „Platoul cu poezie / On vous sert un vers” va avea loc pe 29 mai 2017 la Palatul Behague, reședința Ambasadorului României în Franța, și va fi dedicată scriitorului Basarab Nicolescu.