Memorandum între România și Organizaţia Internaţională a Francofoniei

Memorandum între România și Organizaţia Internaţională a Francofoniei

DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Carmen Burlacu, a participat la cea de-a 31-a sesiune a Conferinţei Ministeriale a Francofoniei, care a avut loc la Erevan zilele trecute.

La ceremonia de deschidere a reuniunii au participat preşedintele Armeniei, domnul Serge Sargsyan, Secretarul General al Francofoniei, doamna Michaëlle Jean, ministrul de externe al Senegalului Mankeur Ndiaye, președinte în exercițiu al Conferinței Ministeriale a Francofoniei, miniştri de externe şi secretari de stat din ţările membre şi observatoare ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

Agenda reuniunii s-a axat pe evidenţierea contribuţiei Francofoniei la dezbaterea şi soluţionarea problemelor globale majore, pe baza orientărilor definite în programarea OIF pentru perioada 2015-2018 şi a cadrului strategic francofon pe termen mediu, aprobate la Sommet-ul de la Dakar din 2014.

În intervenţia sa la reuniunea francofonă, Carmen Burlacu şi-a exprimat încrederea în capacitatea Francofoniei de a apăra interesele statelor din spaţiul francofon, în parteneriat cu ONU şi cu alte organizaţii internaţionale, de la situaţiile de conflict şi fluxurile migratorii, până la impulsionarea dezvoltării durabile, gestionarea schimbărilor climatice și eradicarea sărăciei. Aceasta a menţionat că Francofoniei îi revine un rol important în punerea în practică a noii agende de dezvoltare durabilă post-2015, prin utilizarea eficientă şi novatoare a mecanismelor sale de solidaritate şi cooperare, pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, la nivel naţional.

Totodată, a subliniat prioritatea pe care România o acordă consolidării dimensiunii regionale a Francofoniei, în Europa centrală şi de Est, precum şi contribuţia sa activă la derularea unor programe cu vocaţie regională, în conformitate cu obiectivele primului Plan francofon regional pentru Europa Centrală și de Est.

În marja conferinţei ministeriale, şeful delegaţiei române a avut o serie de întâlniri bilaterale cu Secretarul General al Francofoniei și Administratorul OIF, precum și cu şefii unor delegaţii participante la CMF, precum cele din Senegal, Mali, Egipt, Rwanda, Elveția, Canada, Qatar, Cipru, Niger, FYROM, Coasta de Fildes, Benin, Togo, Cambodgia si Vietnam.

Cu ocazia participării la conferință, secretarul de stat pentru afaceri globale a semnat la 10 octombrie Memorandum-ul de parteneriat dintre România și Organizaţia Internaţională a Francofoniei privind Programul de formare “Franceza în relaţiile internaţionale”, pentru perioada 2015-2018.

Acesta va contribui la pregătirea diplomaţilor şi funcţionarilor publici care participă la reuniuni internaționale, inclusiv în perspectiva asumării, de către ţara noastră, a preşedinţiei Consiliului UE, în 2019.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.