Acasă Alte comunitati Mesaj al scriitorului Norman Manea, cu ocazia lansării antologiei „Le Grand Tour...

Mesaj al scriitorului Norman Manea, cu ocazia lansării antologiei „Le Grand Tour – Autoportrait de l’Europe par ses écrivains”

„Le Grand Tour – Autoportrait de l’Europe par ses écrivains” este titlul antologiei europene realizată și prefațată de scriitorul și jurnalistul francez Olivier Guez, o lucrare ce va fi lansată luni, 2 mai, la Abbaye de Neimenster din Luxemburg. La inițiativa ICR Bruxelles și cu sprijinul Ambasadei României în Marele Ducat, o înregistrare video cu scriitorul român Norman Manea, realizată special pentru acest eveniment, va fi prezentată în cadrul evenimentului.

27 de scriitori, câte unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene, au evocat prin contribuțiile lor la această colecție excepțională ce prezintă destine, dar și orașe și peisaje din Europa, o carte „în care se împletesc amintirile, vederile și climatele unei Europe în carne și oase”.  Această antologie cosmopolită este, deopotrivă, o operă de memorie, evocând momente ale parcursului european din perioada ultimului secol.

Lansarea antologiei „Le Grand Tour – Autoportrait de l’Europe par ses écrivains” este organizată cu sprijinul unor importanți parteneri, între care Ambasada Franței și Ambasada României din Luxemburg, Institutul Cultural Român prin reprezentanța sa din Bruxelles, Institutul Francez din Luxemburg, apariția acestei cărți fiind una dintre inițiativele culturale ce au luat naștere cu ocazia Președinției franceze la Consiliul Uniunii Europene.

„Contribuția mea la volumul antologic conține un text despre Bucovina mea natală, conceput înaintea declanșării actualei agresiuni barbare contra Ucrainei, în ideea de a atrage atenția asupra tensiunilor europene, vechi și noi, în fața primejdiilor totalitare, întruchipate în trecut de Germania nazistă și de Rusia sovietică, reînviate acum de ambițiile unui dictator care visează restabilirea hegemoniei sovietice în Estul Europei. Realitatea actualității resuscită astăzi un trecut care își trimite semnalele în prezentul renașterii unor primejdii devastatoare care ar putea schimba destinul Europei și al lumii, un avertisment imposibil de ignorat (…). Am intitulat textul meu din antologie “Țara Fagilor”, în evocarea Bucovinei și a contrastelor ei ambigue, atât de generoase în melancolia revitalizantă și rebelă pe care le învie azi nopțile senectuții, amintirea adolescenței visătoare în pustiul vârstei ultime.”, subliniază Norman Manea în declarația sa din acest film.

Reprezentantul Institutului Pierre Werner din Luxemburg, organizator al evenimentului de lansare, a primit „cu mare bucurie vestea confirmării participării online a scriitorului Norman Manea la lansarea acestei antologii europene” și a salutat în mod special contribuția autorului român și a filmului realizat de ICR Bruxelles, afirmând despre acestea că sunt ”de o actualitate teribilă prin conținutul nuvelei Țara Fagilor, inclusă în antologie, și prin situarea strategică în contextul războiului din Ucraina”.

Olivier Guez, scriitor, jurnalist și coordonator al antologiei, va prezenta la evenimentul de lansare de la Luxemburg, lucrările autorilor din cadrul acestei cărți.

Contributori în cadrul antologiei „Le Grand Tour – Autoportrait de l’Europe par ses écrivains” sunt: ​​Daniel Kehlmann (Germania), Eva Menasse (Austria), Lize Spitz (Belgia), Kapka Kassabova (Bulgaria), Stavros Christodoulou (Cipru), Olja Savicevic (Croația), Jens Christian Grondahl (Danemarca) , Fernando Aramburu (Spania), Tiit Aleksjev (Estonia), Sofi Oksanen (Finlanda), Maylis de Kerangal (Franța), Ersi Sotiropoulos (Grecia), Laszlo Krasznahorkai (Ungaria), Colm Toibin (Irlanda), Rosella Postorino (Italia), Janis Jonevs (Letonia), Tomas Venclova (Lituania), Jean Portante (Luxemburg), Imannuel Mifsud (Malta), Jan Brokken (Olanda), Agata Tuczynska (Polonia), Lidia Jorge (Portugalia), Norman Manea (România), Michal Hvorecky ( Slovacia), Brina Svit (Slovenia), Björn Larsson (Suedia) și Katerina Tuckova (Republica Cehă).

Norman Manea este unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, publicat în mai mult de 30 de limbi și distins cu numeroase premii românești și internaționale. Născut în Bucovina, România, supraviețuitor al Holocaustului, a studiat și practicat ingineria și s-a dedicat literaturii nonconformiste încă din tinerețe. Trăiește de peste 30 de ani la New York unde continuă să scrie în limba română.

A fost propus de mai multe ori pentru premiul Nobel și distins cu numeroase premii, printre care: The Guggenheim Fellowship, The MacArthur Fellowship, The New York Public Library Literary Lion Medal, Premiul internațional Nonino pentru „Opera Omnia”, Premiul Medicis Etranger, Premiul Nelly Sachs, Premiul Național al Uniunii Scriitorilor, Marele Premiu de Literatură în Limbile Romanice, este membru al Akademy der Kunste Berlin, Membru onorific al Royal Society of Literature, și a fost decorat cu Steaua României în grad de Mare Ofițer. De asemenea,Norman Manea a fost distins cu titlul de Doctor honoris causa al Universității din București și al Universității „Babeș- Bolyai” din Cluj-Napoca. În 2012, Uniunea Scriitorilor i-a acordat Premiul Național.