Mesaj patriarhal de Duminica migranţilor români

Mesaj patriarhal de Duminica migranţilor români

Patriarhul Daniel îi sfătuieşte pe părinţii plecaţi să lucreze în străinătate să rămână în contact permanent cu copiii lor, pentru ca distanţele geografice mari să nu producă îndepărtare sufletească sau înstrăinare spirituală.

Acesta a adresat îndemnul în mesajul de Duminica migranţilor români, care anul acesta este pe 16 august. Prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 25 februarie 2009, în luna august a fiecărui an, în prima duminică după marele praznic al Adormirii Maicii Domnului (15 august), există o zi dedicată tuturor românilor migranţi, notează realitatea.net

Cu această ocazie PF Daniel adresează un mesaj de preţuire şi de încurajare pentru românii plecaţi din ţară, în diverse părţi ale lumii. Mesajul de anul acesta este intitulat “Iubirea de biserică şi neam întăreşte comuniunea românilor de pretutindeni”.

Misiunea Bisericii noastre în diaspora este deosebit de importantă, deoarece românii migranţi trăiesc cu speranţa într-un viitor mai prosper, dar şi cu dorul de locurile natale, de ţară. De multe ori, mediul în care ei lucrează printre străini nu le insuflă un sentiment de pace şi mulţumire sufletească, dar se regăsesc în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din diaspora. Aici, bucuria regăsirii şi trăirii credinţei strămoşeşti, a spiritualităţii şi a identităţii româneşti, a întăririi în comuniunea dătătoare de putere, mângâiere şi nădejde în Dumnezeu, se împleteşte cu nostalgia locurilor natale, cu sentimentul de dor arzător după cei dragi, resimţit atât de puternic printre străini. Această stare de dor, asumată în mod existenţial, favorizează căutarea originii şi a identităţii profunde”, spune PF Daniel în mesajul către diaspora.

Credincioşii ortodocşi români din afara graniţelor sunt îndemnaţi să păstreze unitatea familiei: “În deosebi, ne adresăm părinţilor români plecaţi la muncă în străinătate, îndemnându-i să păstreze unitatea familiei şi să rămână în permanent contact cu fiii şi cu fiicele lor şi cu cei rămaşi în ţară, pentru ca distanţele geografice mari să nu producă îndepărtare sufletească sau înstrăinare spirituală a unora faţă de alţii“, a mai spus Patriarhul Daniel.