Migrația, un fenomen sociologic descifrat printr-un documentar fotografic

Migrația, un fenomen sociologic descifrat printr-un documentar fotografic

Seria de fotografie documentară „Mediul urban și rural românesc în Europa de azi“ (semnată Lucian Muntean şi Jonas Mercier) va fi vernisată pe 28 iunie, la Galeria La fabrique de l’image din Meysse, Franța.

Acest documentar fotografic încearcă să evidențieze aspecte din viața rurală în perioada actuală a globalizării. Migrația din ultima perioadă reprezintă o problemă sociologică complexă. În lumea satului au loc schimbări profunde, agricultura nu mai este singura opțiune, iar localnicii se specializează în meserii noi și caută să lucreze în mediul urban.

Astfel, odată cu libera circulație în spațiul UE numeroși tineri au plecat în străinătate, în căutarea unui loc de muncă și a unui trai modern. Acasă au rămas în special oamenii în vârstă, care încearcă să păstreze stilul de viață tradițional.

Atât Lucian Muntean cât şi Jonas Mercier au fost interesaţi pe termen lung să documenteze aspecte din viaţa cotidiană din România, atât din mediul industrial cât şi din cel rural. Astfel, cei doi artişti doresc să prezinte aspecte mai puţin mediatizate, care ţin de tradiţii, de munca şi viaţa oamenilor în anii premergători aderării României la UE, precum şi după aceea. Schimbările din viaţa economică şi migraţia au reprezentat reale provocări.

Lucian Muntean este artist vizual, fotojurnalist, stabilit la Bucureşti din 2006. A studiat Facultatea de Geologie, Universitatea “Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca 2001. Din 1997 este fotoreporter la diverse publicații.