Militari români căzuți la Stalingrad, reînhumați în Cimitirul de Onoare Românesc de...

Militari români căzuți la Stalingrad, reînhumați în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka

foto: moscova.mae.ro

Joi, 25 octombrie, cu prilejul Zilei Armatei României, o delegație a Ministerului Apărării Naționale, formată din reprezentanți ai Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, participă la ceremonia de reînhumare a 633 de militari români în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volgograd din Federaţia Rusă.

În cadrul ceremoniei de reînhumare a militarilor români, va fi oficiat serviciul religios de către un preot militar român şi vor fi rostite nume ale eroilor români căzuţi la Stalingrad.

La manifestare vor participa, alături de delegația Ministerului Apărării Naţionale, și reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Ministerului Afacerilor Externe şi oficiali ruşi.

Activitatea se înscrie în seria manifestărilor dedicate sărbătoririi, anul acesta, a Centenarului Marii Uniri – deziderat naţional care nu s-ar fi putut realiza şi păstra peste timp, fără sacrificiul suprem al miilor de militari români căzuţi în războaie.

Realizată în anul 2015, necropola de onoare românească adăposteşte rămăşiţele pământeşti a 1.644 militari români căzuţi la datorie, în cea mai crâncenă bătălie a secolului trecut – bătălia de la Stalingrad. Ceremonia de anul acesta este cu atât mai importantă cu cât osemintele aparţin celui mai mare număr de eroi români reînhumaţi până în prezent la Rossoşka.

Potrivit datelor de arhivă, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a identificat mormintele a 4.361 de militari români, morţi în lupta de la Stalingrad şi înhumaţi în 65 de necropole de război.

Perpetuarea memoriei celor căzuţi pentru ţară, amenajarea şi protejarea locurilor de înhumare şi a monumentelor dedicate acestora reprezintă o datorie sacră a fiecărui stat, manifestându-ne astfel respectul faţă de trecutul istoric şi sacrificiul de sânge al înaintaşilor, dar şi faţă de foştii aliaţi şi inamici căzuţi în serviciul statului.