Mini-recital dedicat artiștilor români de succes din Turcia

Mini-recital dedicat artiștilor români de succes din Turcia

Foto: Ambasada României în Turcia

La 18 octombrie 2017, Ambasada României în Turcia a organizat, la Ankara, împreună cu Institutul Cultural ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul, un mini-recital dedicat artiștilor români de succes din  Turcia. 

În cadrul evenimentului, a fost acordată o distincție în semn de apreciere pentru un talent remarcabil și promovarea relațiilor culturale româno-turce lui Julian Lupu, prim-trompetist concertist al Orchestrei Simfonice Bilkent din Ankara, cadru didactic la Facultatea de Muzica, Universitatea Bilkent și membru al cvintetului de suflatori GOLDEN HORN BRASS.

Julian Jupu a urmat cursuri de trompetă și de pedagogie muzicală la clasa profesorului Ioan Rusu de la Academia de Muzică ”George Enescu”. A participat la numeroase cursuri de măiestrie interpretativă și concursuri de muzică, câștigând premii la Concursurile Naționale de Interpretare, secțiunea trompetă, în anii 1989, 1991, 1992, precum și la competițiile din Constanța în 1992 și Bayreuth (Germania) în 1990. Având un repertoriu vast, el a înregistrat 4 CD-uri cu lucrări de Dittersdorf, Haydn, Pichl, Mozart, Vivaldi și Rachmaninov pentru casa de discuri Olympia din Londra.

Artistul român a concertat în diferite țări și orașe, inclusiv în Napoli, Firenze, Parma, Palermo, Milano, Mazzara del Valle, Torino, Brescia, San Remo, Cesena (Italia), Oradea, Iași, Arad, Cluj, Bacau, Botosani, Timișoara, București (România), Rennes, Paris, Marsilia (Franța), Laussane, Sion, Zurich, Bern (Elveția), Köln, Dusseldorf, Hamburg, Bamberg, Hannover, Berlin, Bonn, Lubeck, Kiel, Munchen (Germania), Ankara, Istanbul, Eskișehir, Izmir, Adana, Bursa, Antalya, Mersin, Bodrum (Turcia), Barcelona, Madrid, Murcia, Valencia (Spania), Japonia, Londra, Manchester, Leichester (Anglia), Washington, San Francisco, Portland (S.U.A).

Muzicianul a participat și la numeroase festivaluri internaționale – Festivalul Internațional ”George Enescu”, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Istanbul (organizat de IKSV), Festivalul de Muzică Clasică din Mersin, Festivalul de Muzică Clasică din Bodrum, Festivalul de Muzică Clasică din Ankara, Festivalul Internațional de Muzică din Salzburg, Festivalul Internațional de Muzică din Schleswig-Holstein, Festivalul BBC Proms 2014, Italian Brass Week 2013, Schagerl Brass Festival 2014 și 2016.

Trompetisul român a concertat în calitate de solist alături de dirijori de talie mondială, precum Gurer Aykal, Ion Marin, Gennady Rozhdestvensky, Vladimir Fedoseev, Neeme Jarvi, Isin Metin, Serge Baudo, Alexander Dimitriev, Massimo Freccia, Jean Fournet, Howard Griffiths, Peter Gulke, Ernest Martinez Izguierdo, Nello Santi, Eșil Tabakov, Yoel Levi și Vladimir Aschenazy.

În martie 2017 a susținut masterclass-uri și concerte în Rio de Janeiro și în alte orașe din Brazilia, iar în aprilie 2017 a concertat ca solist cu Orchestra Simfonică din Bursa și a oferit cursuri de măiestrie studenților de la Universitatea Uludag — Turcia.