Ministerul Culturii va externaliza transportul exponatelor pentru Expoziția ”Comorile României” în China

Ministerul Culturii va externaliza transportul exponatelor pentru Expoziția ”Comorile României” în China

Demersurile pentru organizarea expoziţiei “Comorile României” în China au fost deblocate astăzi, după ce guvernul a adoptat o hotărâre pe acest subiect. Printr-un act normativ adoptat în 2014, transportul exponatelor și al curierilor care le însoțește în China trebuia asigurat de aeronave militare din cadrul Forțele Aeriene Române ale MApN. Reprezentanții acestei instituții au comunicat însă că nu au disponibilitatea tehnică necesară pentru a executa, în condiții de siguranță, misiunea de transport aerian cu aeronave militare. Prin actul normativ adoptat astăzi, Guvernul a eliminat articolul referitor la obligația instituită MApN, ceea ce va permite Ministerului Culturii să externalizeze transportul. Astfel, exponatele și curierii vor fi transportate cu o cursă charter, a unei companii de linie, specializată în astfel de servicii.Expoziția ”Comorile României” în China se va organiza atât la Muzeul Național al Chinei din Beijing, cât și la Muzeul Provinciei Sichuan, în perioada ianuarie – iulie 2016.

Expoziţia va fi organizată în comun de Ministerul Culturii din România, Ambasada României la Beijing, Administraţia de Stat a Patrimoniului Cultural din China şi Muzeul Naţional al Chinei.

Expoziţia va fi una complexă, urmând să prezinte un mare turneu al moştenirilor culturale ale Românei în China şi Asia, și va reuni 445 de exponate, piese arheologice și de artă de mare valoare istorică și artistică, reprezentative pentru creația umană din spațiul românesc din paleolitic până în secolul al XVIII –lea, multe dintre ele unicate nu numai în România, dar și în Europa și în lume.

La organizarea acestei expoziții au luat parte 31 de muzee, sub coordonarea Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Național de Artă al României.