Miniștrii Lazăr Comănescu și Pavlo Klimkin s-au întâlnit, pentru a doua...

Miniștrii Lazăr Comănescu și Pavlo Klimkin s-au întâlnit, pentru a doua oară în acest an, la Sighetu Marmației

Șefii diplomațiilor română și ucraineană, Lazăr Comănescu și Pavlo Klimkin, s-au întâlnit, pentru a doua oară în acest an la Sighetu Marmației.

14925269_1127921673928418_4450296436816318236_nÎn cadrul unui eveniment organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, cei doi miniștri au participat la ceremonia de dezvelire a bustului poetului ucrainean Taras Șevcenko, amplasat în centrul orașului, lângă Liceul Taras Șevcenko – instituție de învățământ cu predare în limba ucraineană.

La ceremonia de dezvelire a bustului poetului ucrainean Taras Șevcenko, șeful diplomației române a evidențiat rolul emblematic al acestuia în afirmarea culturii și a limbii ucrainene, precum și importanța minorității ucrainene din România și a celei române din Ucraina ca punți de legătură în relația dintre cele două țări.

De asemenea, cei doi miniștri au avut și o rundă de consultări bilaterale, în cadrul căreia au discutat despre priorităţile de dezvoltare a relaţiei dintre România și Ucraina, aşa cum au fost convenite în cadrul vizitei comune din mai 2016. Accentul a fost pus pe cooperarea în domeniile economic, infrastructură, cooperare transfrontalieră, puncte de trecere a frontierei, contacte inter-umane și în privința problematicii privind persoanele aparținând minorităților naționale.

14650307_10153410887757168_5717148666520509407_nMinistrul Lazăr Comănescu a încurajat totodată consolidarea cadrului juridic bilateral în măsură să susțină schimburile culturale, mobilitățile studențești și cooperarea în materie de educație, inclusiv prin recunoașterea automată a diplomelor de studii.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat sprijinul consecvent al României pentru parcursul european al Ucrainei, inclusiv pentru obținerea unei decizii favorabile privind liberalizarea regimului de vize UE pentru cetățenii ucraineni. Totodată, Lazăr Comănescu a confirmat faptul că România rămâne deschisă să acorde asistenţa necesară şi expertiză pe toate palierele pe parcursul procesului complex de reforme desfășurat în Ucraina.

În marja vizitei la Sighetu Marmației, ministrul român al afacerilor externe a vizitat și Consulatul României de la Solotvino, din Ucraina, pentru a marca finalizarea operaționalizării depline a consulatului.

Cu acest prilej, șeful diplomației române a avut o întrevedere cu reprezentanți ai comunității române din regiunea Transcarpatia, la care au participat directori de școli și lideri ai mediului asociativ.