Acasă Europa Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a discutat cu Secretarul General ales al...

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a discutat cu Secretarul General ales al OCDE, Mathias Cormann, cu privire la aderarea României la organizație

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut joi, 15 aprilie 2021, o convorbire telefonică cu Secretarul General ales al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care urmează să își preia oficial mandatul la 1 iunie 2021.

Ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat pe noul Secretar General al OCDE pentru alegerea sa în funcție și și-a exprimat convingerea că, pe durata mandatului său și sub conducerea sa, OCDE va continua să joace un rol determinant în politica economică globală și în identificarea celor mai potrivite soluții la provocările cu care se confruntă economia lumii.

Șeful diplomației române a reconfirmat angajamentul politic al Guvernului României și larga susținere a forțelor politice și a societății românești față de obiectivul strategic al aderării României la OCDE cât mai curând posibil, exprimând speranța că extinderea organizației va fi una dintre prioritățile noului Secretar General. Ministrul Bogdan Aurescu i-a prezentat Secretarului General ales argumentele părții române care susțin soliditatea candidaturii României, precum și eforturile constante ale țării noastre, care a aderat până în prezent la aproximativ 50 de instrumente juridice ale OCDE și participă la peste 20 de organisme ale OCDE.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a subliniat că țara noastră împărtășește același sistem de valori cu organizația, Guvernul României depunând eforturi constante pentru îndeplinirea standardelor OCDE, candidatura la organizație fiind un facilitator al guvernanței interne și al promovării reformelor economice în România.

Ministrul Bogdan Aurescu a confirmat, de asemenea, că autoritățile din România împărtășesc prioritățile noului Secretar General al OCDE și a asigurat că țara noastră este pregătită să coopereze activ cu structurile OCDE și să sprijine eforturile Secretarului General în dosarele de actualitate de pe agenda organizației.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, totodată, că România va continua să se consulte cu statele membre OCDE și cu organizația pentru a continua buna sa pregătire, amintind în acest context și recenta discuție purtată cu Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken pe tema extinderii organizației și a candidaturii României.

Cu această ocazie, oficialul român a adresat interlocutorului invitația de a vizita România, acceptată de domnul Cormann cu deschidere.

Informaţii suplimentare

Procesul de alegere a noului Secretar General al OCDE a demarat în august 2020. Și-au prezentat candidaturile un număr de 10 înalți oficiali ai țărilor membre (7 europeni, 1 american, 1 canadian și 1 australian). Procesul de selecție, derulat prin consultări în interiorul Consiliului OCDE, a durat 7 luni.

La 15 martie 2021, după șase runde de consultări și interviuri succesive cu candidații, Consiliul OCDE (alcătuit din ambasadorii acreditați ai celor 37 țări membre) a decis, prin consens, să-l numească pe Mathias Cormann (Australia) noul Secretar General al OCDE, pentru un mandat de 5 ani, care va demara la 1 iunie 2021.

Articolul precedentComisia Europeană aprobă o schemă românească în valoare de 500 de milioane de euro menită se sprijine întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul turismului
Articolul următorÎn Republica Moldova pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate, a decis Curtea Constituțională de la Chișinău