Acasă Alte comunitati Ministrul Bogdan Aurescu a propus omologului lituanian crearea unei platforme interparlamentare de...

Ministrul Bogdan Aurescu a propus omologului lituanian crearea unei platforme interparlamentare de sprijin pentru Republica Moldova

Cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează la Vilnius, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 13 martie 2023, o întrevedere cu Președintele Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Șeful diplomației române a transmis, în acest context, aprecierea pentru nivelul foarte bun al relației româno-lituaniene și a evidențiat dinamica pozitivă a dialogului bilateral la toate nivelurile. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, totodată, contribuția diplomației parlamentare la consolidarea legăturilor dintre cele două țări, amintind contactele numeroase realizate pe parcursul anului 2022.

Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat, de asemenea, evoluția pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale.

În ceea ce privește agresiunea neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, cei doi oficiali au evaluat consecințele multiple ale conflictului asupra situației de securitate din proximitatea Flancului Estic al NATO. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat detaliat sprijinul multi-fațetat si complex oferit de țara noastră Ucrainei, inclusiv refugiaților ucraineni. În ceea ce privește consecințele agresiunii ruse asupra securității alimentare globale, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat rolul central jucat de România în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina.

Oficialul român a prezentat și provocările cu care se confruntă Republica Moldova, printre care un număr crescut de refugiați, o criză energetică severă, riscuri de securitate, evidențiind importanța continuării unui sprijin substanțial, rapid și orientat către sectoarele cele mai afectate. A evocat relevanța Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, creată de ministrul român de externe împreună cu omologii german și francez și a încurajat Lituania să continue să contribuie la Platformă. Cei doi oficiali au discutat și despre utilitatea unei platforme interparlamentare de sprijin pentru Republica Moldova, precum și despre măsurile necesare pentru consolidarea rezilientei și securității acesteia.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre pregătirea Summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023, ministrul Aurescu subliniind necesitatea implementării deciziilor Summitului de la Madrid și a adoptării de noi măsuri care să consolideze postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră.