Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a...

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a fost gazda celei de a II-a ediții a întâlnirilor ”Românii de Pretutindeni”

Departamentul Politici pentru Problemele Românilor de Pretutindeni a organizat cea de-a doua ediție cea de a doua ediție a întâlnirilor „Românii de Pretutindeni”, de această dată dedicată temei “Educație și Identitate” prin colocviul „Românii din comunităţile istorice sud-dunărene: bursieri de succes ai statului român”. Întâlnirea a fost organizată în parteneriat cu Societatea de Cultură Macedo-Română.

Alături de ministrul Angel Tîlvăr, gazda evenimentului, s-au aflat Ion Caramitru, președinte al Societății de Cultură Macedo-Române, Viorel Stănilă, fost ambasador al României în Albania, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, Remus Pricopie, rector al SNSPA, fost ministru al Educației, deputatul Rodica Nassar, vicepreședinte al Camerei Deputaților, deputatul Mircea Lubanovici, președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor din Camera Deputaților, Sandra Pralong, consilier de Stat la Administrația Prezidențială, diplomați. Comunitățile române sud-dunărene au fost reprezentate de foști și actuali bursieri ai statului român, persoane recunoscute prin activitatea depusă în direcția susținerii identității românești în țările de origine. Printre aceștia s-au numărat domnii Predrag Balașevici și Zavija Jurj din Valea Timocului (Serbia), Aleksandar Najdanovici și Alexandar Savici, reprezentând Asociația Studenților Timoceni care studiază la Universitatea din Craiova, Ilja Gjoka din Albania, Ivo Gheorghiev din Bulgaria, precum și Steriu Papuli din Macedonia.

În cuvântul de deschidere, ministrul delegat a subliniat importanța pe care o are educația în demersul de păstrare al identității etnice, subliniind hotărârea statului român de a-i sprijini pe românii din comunitățile sud-dunărene să studieze în limba maternă la toate nivelurile de școlarizare, inclusiv prin burse acordate în centre universitare din țara noastră. Nu în ultimul rând, a remarcat faptul că românii sud-dunăreni se confruntă cu riscul asimilării și confuziei identitare, provocare ce trebuie să primească un răspuns susținut din partea mediului asociativ, cu sprijinul României.

„Pentru a veni în sprijinul eforturilor comunităților românești de a-și păstra identitatea, statul român susține educația în limba română la toate nivelurile. Un aspect căruia statul român îi acordă o atenție deosebită este cel al sprijinirii accesului tinerilor din comunitățile sud-dunărene la învățământ universitar și post universitar în limba română, chiar în România. Așteptarea noastră este ca, după terminarea studiilor, bursierii să se implice în susținerea eforturilor comunității din care provin. Comunitățile românești sud-dunărene se confruntă cu riscul asimilării și confuziei identitare. Este o provocare ce trebuie să primească un răspuns din partea mediului asociativ, cu sprijinul țării noastre” a spus Angel Tîlvăr.

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu a subliniat importanța protocolului încheiat recent între instituția sa și Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni, act ce permite cooperarea interinstituțională în domeniul păstrării identității prin educație.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a subliniat eforturile depuse în ultimii ani de statul român în plan bilateral pentru obținerea unui cadru care să permită României să vină în sprijinul comunităților de peste granițe în domeniul educației.

Nu în ultimul rând, președintele Societății de Cultură Macedo-Române Ion Caramitru a scos în evidență rolul istoric salutar pe care România l-a avut în salvgardarea aromânilor și păstrarea identității lor, remarcând importanța sprijinului acordat și în prezent membrilor acestei comunități de la sud de Dunăre.

Deputatul Rodica Nassar, vice-președinte al Camerei Deputaților, a transmis un mesaj din partea președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Președintele Comisiei pentru problemele românilor din afara granițelor, Mircea Lubanovici, a vorbit despre eforturile imense prin care românii din diaspora reușesc să păstreze folosirea limbii, sprijinindu-se pe familii și biserică, atrăgând atenția asupra riscului pierderii deprinderii de a folosi limba maternă după două-trei generații. În acest context, acesta a propus realizarea unor manuale de limba română adaptate nevoilor din comunități.

În secțiunea special dedicată reprezentanților comunităților sud-dunărene, vorbitorii au subliniat necesitatea îmbunătățirii cadrului existent. Astfel, aceștia au propus implicarea asociațiilor constituite la nivelul comunității în procesul de selectare a studenților bursieri. De asemenea, au susținut necesitatea introducerii unor cursuri de cultură și civilizație românească pentru bursieri, precum și crearea unor programe care să aibă în vedere activitatea lor educativă extra-curriculară, în timpul studiilor efectuate în România. Nu în ultimul rând, a fost subliniată nevoia de identificare a unor modalități prin care studenții bursieri să se reîntoarcă în comunitate pentru a sprijini mai departe eforturile acesteia.