Ministrul Intotero, în vizită la românii din Italia

Ministrul Intotero, în vizită la românii din Italia

Românii care vor să participe la discuții trebuie să-și anunțe intenția la ambasadă

Coagularea mediului asociativ și identificarea liniilor de acțiune necesare pentru păstrarea și dezvoltarea identității lingvistice, spirituale și culturale a românilor de pretutindeni precum și monitorizarea proiectelor finanțate de MRP vor fi pe agenda vizitei de lucru pe care ministrul Natalia Intotero o va efectua în Italia în perioada 10-18 septembrie 2019, anunță Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Ministrul Intotero va participa alături de secretarul general din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Laura Elena Chiorean, deputatul Andi Gabriel Grosaru și reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente (AEP), la întrevederi cu membri ai comunității românești și ai mediului asociativ românesc din Torino, Milano, Veneția, Bologna, Florența, Cagliari, Catania, Cosenza, Bari, Napoli și Roma în vederea informării cetățenilor români din străinătate cu privire la modalitățile de exercitare a dreptului la vot la alegerile din noiembrie 2019.

La data de 14 septembrie 2019, la Cagliari, ministrul pentru Românii de Pretutindeni va participa la slujba religioasă oficiată de Preotul Paroh Ioan Agape, de la Parohia Ortodoxă Română – Sfântul Sfințit Mucenic Antim Ivireanul (Piazza San Sepolcro, n.r 5, Cagliari), prilejuită de sărbătoarea Sfintei Cruci. După serviciul religios, la ora 12.00 și va avea o întâlnire cu reprezentanții comunității românești.

La data de 18 septembrie 2019, la ora 18.00, Ambasada României la Roma (Via Nicolò Tartaglia, nr. 36 – Roma) va găzdui întâlnirea cu reprezentanții mediului asociativ, ai cultelor și ai presei de limbă română.

Pentru a participa, Ambasada României în Italia a cerut reprezentanților comunități românești care vor să participe la discuții să-și anuțe intenția la adresa de email roma.comunitate@mae.ro, precizând numele, domeniul de activitate și/sau organizația pe care o reprezntă, precum și întâlnirea la care doresc să participe. Pentru întâlnirea de la Cagliari, data limită pentru înscrieri este joi, 12 septembrie 2019, iar pentru cea de la Roma – data limită pentru înscrieri este marți, 17 septembrie 2019.

Agenda include și discuții cu alți reprezentanți ai autorităților locale din Italia. Pe parcursul vizitei, delegația română va pune la dispoziția alegătorilor români din Italia informații complete despre procesul electoral din această toamnă, despre modificările aduse Codului Electoral, precum și despre pașii de parcurs în vederea înregistrării pe platforma www.votstrainatate.ro și a exercitării votului prin corespondență, respectiv la secția de votare.

Întâlnirile cu românii din Italia vor acoperi și teme precum traficul de persoane și problemele cu care conaționalii se confruntă în diverse sectoare de muncă din această țară.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din Italia în ianuarie 2019, în Italia trăiește cea mai mare comunitate românească din străinătate, în jur de 1.200.000 de români.