Acasă Europa Ministrul Ligor a propus în Germania introducerea studiului limbii române de...

Ministrul Ligor a propus în Germania introducerea studiului limbii române de către elevii de origine română

Joi, 13 octombrie 2016, în cadrul vizitei pe care o efectuează la München, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a avut o serie de întâlniri cu reprezentanți ai autorităților landului Bavaria din Germania.

Programul oficialului român a inclus întrevederi cu vice-președintele Parlamentului, Inge Aures, și cu membri ai Guvernului local, respectiv ministrul pentru muncă, afaceri sociale, familie și integrare, Emilia Müller, și secretarul de stat în cadrul Ministerului educației, culturii, cercetării și artei, Georg Eisenreich. Au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv migrația și securitatea, demnitarul român subliniind, în context, contribuția substanțială a României la gestionarea presiunii migraționiste extraeuropene, prin participarea la operațiunile UE din Grecia și Marea Mediterană. Discuțiile au punctat importanța liberei circulații la nivel european și au avansat posibile parteneriate interinstituționale în domeniul educației. Ministrul delegat a evidențiat nivelul excelent al cooperării dintre România și Bavaria și interesul pentru dezvoltarea și extinderea acesteia.

În acest sens, Maria Ligor a scos în evidență importanța reluării lucrărilor Comisiei mixte guvernamentale România-Bavaria, un instrument util pentru aprofundarea cooperării economice, cu precădere în domenii precum energie, protecția mediului, infrastructură, cercetare și dezvoltare. Partea germană a evidențiat, de asemenea, oportunitatea oferită de utilizarea instrumentelor disponibile în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Ministrul român a reiterat dorința părții române de a sprijini consolidarea și dezvoltarea parteneriatelor între universități precum și activitatea centrelor de studii românești, exprimând totodată aprecierea pentru modelul reprezentat de programul „Secondos” al Universității din Regensburg. Maria Ligor a propus părții germane inițierea unei colaborări bilaterale în vederea  introducerii  studiului limbii române de către elevii de origine română, la nivelul educației pre-universitare, pornind de la experiența de succes din alte state europene.

Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni a continuat cu o întâlnire cu exponenți ai comunității române, inclusiv cu membri ai rețelelor profesionale din regiune, cu precădere medici, avocați, experți în integrarea socială. Au fost prezenți, de asemenea, universitari și cercetători, cuprinși în Clubul Academic din Germania. La întâlnire au luat parte și PS Sofian Brașoveanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, precum și alți reprezentanți ai bisericilor românești din Bavaria.

Vizita la München s-a încheiat cu o discuție cu președintele Asociației Șvabilor Bănățeni, Dietmar Leber, în care demnitarul român a exprimat aprecierea pentru rolul de punte al comunității șvabilor originari din România în dezvoltarea relațiilor dintre România și Germania. Au fost trecute în revistă mai multe proiecte de interes, cum ar fi promovarea potențialului turistic și a moștenirii multiculturale a Banatului în contextul deținerii de către Timișoara a titlului de capitală culturală europeană.