Ministrul Meleșcanu: ”Vom dezvolta noi idei și proiecte care să conducă la...

Ministrul Meleșcanu: ”Vom dezvolta noi idei și proiecte care să conducă la valorizarea suplimentară a relației strategice româno-americane”

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut o întrevedere cu o delegație a Consiliului Atlantic al SUA, condusă de vicepreședintele executiv, Damon Wilson, din care au făcut parte foști ambasadori ai SUA în Europa Centrală și de Est.În contextul împlinirii a 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, cele două părți au subliniat rolul României de aliat esențial al SUA, precum și importanța vitală a relației bilaterale, având în vedere cooperarea consolidată pe dimensiunea strategică, politico-militară și de securitate, precum și cea a schimburilor economice. Ministrul român de externe a arătat, de asemenea, că România va continua să-și asume în mod clar responsabilitățile care-i revin, inclusiv prin decizia de a spori bugetul alocat cheltuielilor pentru apărare. Cele două părți au evidențiat importanța dezvoltării de noi idei și proiecte care să conducă la valorizarea suplimentară a relației strategice româno-americane.

Totodată, a avut loc un schimb de opinii referitor la situația din regiunea extinsă a Mării Negre, reliefând provocările multiple la adresa securității care se manifestă în prezent și necesitatea de a spori angajarea partenerilor din NATO, UE, dar și a celor americani. Au fost analizate posibilitățile de încurajare a statelor din Balcanii de Vest pentru a avansa pe calea integrării europene, precum și aspecte de interes din vecinătatea estică a țării noastre.

În context, ministrul român a apreciat inițiativa Consiliului Atlantic, derulată împreună cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative și Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, care constituie o oportunitate unică pentru evidențierea în mediile politice de la Washington a aspectelor de securitate din regiunile învecinate ale României.

Delegația Consiliului Atlantic se află în România ca parte a unui turneu în spațiul central și est european, urmărind conturarea unei noi paradigme a implicării americane în această regiune. Consiliul Atlantic a fost, de asemenea, unul dintre organizatorii Forumului Global de la Varșovia, care a avut loc în paralel cu vizita președintelui Donald Trump și cu Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări care s-au desfășurat tot la Varșovia, la 6 iulie.

Consiliul Atlantic al SUA este un think-tank de prestigiu în domeniul afacerilor internaționale, recunoscut ca promotor activ al rolului comunității transatlantice în gestionarea amenințărilor și provocărilor la nivel global. A fost fondat în 1961 și are sediul în Washington DC.