Acasă America de Nord Ministrul Odobescu cere o întâlnire cu șeful diplomației americane la CAE

Ministrul Odobescu cere o întâlnire cu șeful diplomației americane la CAE

Capitalele din UE urmăresc îndeaproape situația din Orientul Mijlociu și, împreună cu alți miniștri, “am cerut o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken la unul dintre viitoarele Consilii de Afaceri Externe”, a declarat ministrul român de externe, Luminița Odobescu, pentru Politico Europe.

“Este foarte important să discutăm toate subiectele de interes comun, cum ar fi situația din Ucraina și din Orientul Mijlociu și, cel mai recent, amenințările la adresa libertății de navigație reprezentate de atacurile Houthi în Marea Roșie, inclusiv cooperarea în curs de desfășurare între Operațiunea (americană) Prosperity Guardian și Operațiunea Atalanta (anti-piraterie a UE)”, a declarat Odobescu.

Spania, țara care a deținut până la 31 decembrie 2023 președinția semestrială a Consiliului UE, a declarat că se opune utilizării operațiunii Atalanta în Marea Roșie, dar este dispusă să ia în considerare o nouă misiune pentru a aborda problema.

“Am avut unele discuții la nivel tehnic, dar nu în detaliu, despre modul în care UE ar putea fi mai implicată”, a mai precizat Luminița Odobescu.

“Pentru România, una dintre probleme este într-adevăr cum să consolidăm prezența UE, inclusiv prin operațiunea Atalanta. De aceea, avem nevoie ca această problemă să fie discutată la nivel ministerial în următoarele întâlniri”, a explicat ea.

Odobescu a susținut că “libertatea de navigație ar trebui să fie păstrată și că vom trata cu fermitate orice încercare de a o perturba”, în strânsă coordonare nu numai cu SUA, ci și cu Marea Britanie.

În paralel, “ne vom continua în mod activ acțiunile de informare și dialog în regiune pentru a evita răspândirea” acestor amenințări.