Acasă Stiri ”Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români” se mută într-o nouă locație

”Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români” se mută într-o nouă locație

Ilva Micǎ, Nordul Transilvaniei, 2010 © Petruƫ Cǎlinescu

După succesul de la Muzeul Culturilor Europene din Berlin, unde în perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016 a fost vizitată de peste 15.000 de vizitatori, expoziția Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români va fi vernisată într-o nouă locație, in spațiile expoziționale ale instituției culturale CLB Berlin. Collaboratorium Berlin este un spațiu dedicat interacțiunii constructive dintre arta contemporană, știință și urbanism. Sediul CLB Berlin este situat în centrul Aufbauhaus din Moritzplatz (cartierul Kreuzberg), care reunește sub același acoperiș un număr important de edituri, galerii si instituții educaționale, printre care se numără Design Akademie Berlin, teatrul TAK, studio-ul de dans Motions, galeria de artă Kai Dikhas. Proiectul este realizat de Institutul Cultural Român din Berlin și Departamentul Europa centrală şi de sud-est din cadrul Muzeului Culturilor Europene Berlin (Koordinierung Ostmittel-und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen, Staatliche Museen zu Berlin), în colaborare cu CLB Berlin.În cadrul vernisajulului, care va avea loc pe data de 29 aprilie 2016, cu începere de la orele 18.00, grupul muzical Pedro Band, format din patru suflători, va oferi publicului participant o incursiune în muzica tradițională din diferite zone ale României. Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 14 iunie 2016.

Visul de a avea propria casă este foarte răspândit. Dorința de a construi ceva care dăinuiește, pentru sine și pentru copii, reprezintă în multe țări țelul agoniselii pentru familiile și cuplurile tinere. O casă poate să însemne însă mult mai mult decât „acasă”. Așa numitele case făloase din România sunt în primul rând semne vizibile ale succesului, hărniciei și ascensiunii sociale a proprietarilor, care și-au părăsit satele natale pentru a lucra în străinătate și a reuși astfel să își întrețină familiile. Casa făloasă reprezintă în același timp un stil de viață modern, occidental și o nouă estetică. Simbolurile statutului urban, care sunt transplantate prin aceste construcții în peisajul rural, joacă un rol important în obținerea recunoașterii sociale în rândul locuitorilor, atât din mediul rural cât și urban.

Certeze, Tara Oasului, 2011 © Petruƫ Cǎlinescu
Certeze, Tara Oasului, 2011 © Petruƫ Cǎlinescu

Minunata lume nouă prezintă exemple de case impozante din trei regiuni din Nordul României, precum și contextul lor economic și social. Case similare sunt construite și în Grecia, Croația, Serbia, Ungaria, Polonia, Turcia și alte regiuni. Într-o formă comprimată, aceste case repetă, accentuează și adaptează stiluri arhitecturale occidentale. Varietatea formelor și a culorilor arată modul cum proprietarii interpretează diferite mode specifice lumii vestice. În același timp, aceste construcții impozante reflectă totodată schimbările sociale fundamentale pe care le-au cunoscut țările în care lucrează migranții.

Expoziția îşi propune să puncteze diverse aspecte ale migraţiei şi boom-ului din construcţii, ilustrând consecințele asupra satelor, regiunii și peisajului. În completare la evenimentele organizate până acum, discuțiile care se vor desfășura în cadrul manifestărilor conexe de la CLB Berlin vor compara dezvoltarea acestui fenomen în România cu situația din alte țări, analizând în detaliu asemănările și diferențele. Acest aspect este important deoarece fenomenul nu este specific doar pentru România, ci este prezent într-o formă asemănătoare și în Grecia, Turcia, Ungaria, Polonia și în multe alte regiuni.

Această expoziție prezintă un număr important de fotografii realizate de fotograful Petruț Călinescu în cadrul mult apreciatului său proiect Mândrie și beton. Alte fotografii aparţin artistului Matei Bejenaru, precum şi unui număr important de cercetători care au documentat această temă în România şi în ţările de destinaţie.

Programul de evenimente conexe:

3 mai 2016

Spațiu și arhitectură

Cum se dezvoltă visul de a construi o casă? De unde provin formele arhitecturale folosite? Ce rol joacă moda în cadrul acestui fenomen?

Invitați: Amelia Tue, antropolog, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București și Olaf Bartels, istoric al arhitecturii, Berlin/Hamburg.

 

12 mai 2016

Spaţiu şi identitate 

Ce înseamnă a face naveta între două lumi pentru identitatea protagoniştilor şi a spaţiilor proiectate de aceştia? Cum se reflectă schimbarea în Germania şi în locul natal?

Invitaţi:   Stefanie Bürkle, artist, TU Berlin și Florian Heilmeyer, jurnalist în domeniul arhitecturii și curator, Berlin.

Loc: CLB Berlin, Aufbau Haus am Moritzplatz

 

2 iunie 2016

Spaţiu şi peisaj

Cum se răsfrâng enormele proiecte de construcţii asupra peisajului şi asupra unui turism în plină expansiune? Cum se poate avea în vedere o strategie?

Invitaţi: Agnieszka Rasmus-Zgorzelska, Centrum Architektury, Varșovia și Aylin B. Yildirim-Tschoepe, arhitect, Bosporus-University Istanbul/Harvard University.

Loc: CLB Berlin, Aufbau Haus am Moritzplatz

 

9 iunie 2016

Spaţiu şi societate

Ce se întâmplă când oamenii trăiesc în două lumi – în propria țară și în statul în care lucrează? Ce mecanisme sociale poate provoca migrația?

Invitaţi: Anamaria Iuga, etnolog, Muzeul Național al Țăranului Român, București și Kai Vöckler, urbanist, HfG Offenbach.

Loc: CLB Berlin, Aufbau Haus am Moritzplatz

 

13 iunie 2016

Seară de film: Searching for Patrick

România, 2016, R: Daniel Djamo, Oana Popan

Film documentar, 98 Min., română cu subtitrare în limba engleză

Comuna Certeze este renumită pentru casele impozante construite de locuitorii săi după ce au muncit în Franţa şi în alte ţări din Vestul Europei. Căutarea lui Patrick nu urmărește să îl găsească pe acesta, așa cum de altfel nici Godot nu apare niciodată. Patrick este de fapt un personaj colectiv: satul însuşi. Filmul urmăreşte mitul comunei Certeze din nordul României și încearcă să analizeze mecanismele interne care au determinat nevoia de a construi astfel de case.

Loc: ICR Berlin

 

Programul de evenimente conexe este curatat de Sally Below, CLB Berlin, Raluca Betea, ICR Berlin și Beate Wild, Museum Europäischer Kulturen SMB.