”Mit și Adevăr în învățâmântul transnistrean”

”Mit și Adevăr în învățâmântul transnistrean”

Colegiul Național ”Emil Botta” din Adjud organizează în perioada 18-20 noiembrie 2016 seminarul internațional Mit și Adevăr în învățământul transnistrean, ediția a III-a.Evenimentul reuneşte profesori și elevi din regiunea transnistreană, Republica Moldova și România, cercetători, specialişti în educație, reprezentanți ai guvernului României și Republicii Moldova, analiști și reprezentanți ai unor ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului, care vor aborda din punct de vedere științific problema accesului la educație în limba română în regiunea transistreană. La seminar vor participa și cei opt directori ai şcolilor cu predare în limba română din Transnistria însoţiţi de câte un elev .

Organizatorii seminarului își propun informarea și sensibilizarea opiniei publice și a mediului academic în legătură cu istoria, evoluția și perspectivele învățământului în limba română în regiunea transnistreană. Accentul va fi pus pe situația școlilor cu predare în grafie latină din dreapta Nistrului, astăzi centre de rezistență și promovare a culturii române într-o zonă separatistă, la care autoritățile de la Chișinău și București nu au acces, se arată într-un comunicat de presă.

Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Constantin Hlihor, iar din partea guvernului Republicii Moldova va participa vice-prim-ministrul pentru Reintegrare, George Bălan.

imgresDeschiderea oficială a seminarului va avea loc sâmbătă, 19 noiembrie 2016, începând cu ora.9, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional ,,Emil Botta” (str.Libertăţii, nr. 32, Adjud, județul Vrancea).

Echipa de implementare a proiectului: prof. Emil Dumitru, prof. Constantin Constantinescu, prof. Cătălina Pralea și prof. Cătălin Pionescu (România), Alexandru Zubuco, expert Promo-LEX, şi prof. dr. Octavian Ţîcu (Republica Moldova).