Miting de amploare, la Chișinău

Miting de amploare, la Chișinău

sursa foto: privesc.eu

Mii de persoane au protestat duminică, în capitala Republicii Moldova, față de decizia de invalidare a alegerilor pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, câştigate proeuropeanul Andrei Năstase.Manifestanţii din Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au îndreptat în marş spre sediul Parlamentului. Înainte de aceasta, cei prezenţi au votat o rezoluţie prin care critică hotărârea justiţiei prin care au fost anulate alegerile, menţionându-se că în acest fel în Republica Moldova este instaurată dictatura.

Anularea alegerilor este neconstituţională, ilegală şi reprezintă sfârşitul democraţiei. Astfel, este instaurată oficial dictatura în ţară. Comunitatea internaţională a condamnat vehement. Republica Moldova rămâne izolată de restul lumii. Noi cerem confirmarea alegerilor din Chişinău şi validarea mandatului lui Andrei Năstase”, se spune în rezoluţie.

“Declarăm că protestele vor continua până la validarea mandatului lui Andrei Năstase. În cazul că guvernarea va ezita, vom fi constrânşi să recurgem la acţiuni paşnice împotriva acţiunilor care subminează voinţa poporului”, se mai spune în textul rezoluţiei.

Protestatarii au afişat pancarte cu mesaje antiguvernamentale şi în care cereau validarea alegerilor: “vot furat”, “votul nostru, Chişinăul nostru”, “Plahotniuc mi-ai furat primul vot”.

″În joc nu este un mandat, nu este vorba de primărie sau de capitală. Este vorba de viitorul acestei ţări, al următoarelor generaţii. Dacă astăzi nu-i oprim, mâine va fi prea târziu”, a declarat primarul ales, Andrei Năstase, liderul PPDA.

Astăzi, CSJ examinează recursul avocaților lui Andrei Năstase

Curtea Supremă de Justiție va decide astăzi (luni, 25 iunie 2018 – n.r.) dacă menține decizia magistraților Curții de Apel de invalidare a mandatului primarului ales sau confirmă legalitatea alegerilor locale din 3 iunie.

Năstase susține că este pregătit pentru orice deznodământ. El spune că judecătorii care au invalidat mandatul său de primar au răspuns unor comenzi politice.

Săptămâna trecută Judecătoria Chișinău a anulat rezultatul alegerilor locale anticipate din 3 iunie și a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase. Instanța și-a motivat hotărârea prin faptul că postările video ale lui Andrei Năstase, pe Facebook, în ziua scrutinului, prin care a îndemnat alegătorii să iasă la vot, au fost campanie electorală. Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe, confirmând invalidarea scrutinului.

Potrivit Codului Electoral, până la alegerile locale la termen din 2019, nu mai pot fi organizate scrutine noi. Dacă nu este validat mandatul lui Andrei Năstase, primăria va fi condusă de un primar interimar, funcție deținută acum de Ruslan Codreanu, din partea Partidului Popular European, formațiune condusă de fostul premier moldovean, Iurie Leancă, în prezent vicepremier pentru integrarea europeană.