Acasă Asia Mize economice și geopolitice

Mize economice și geopolitice

foto: rfi.ro

Xi Jinping, preşedintele Chinei, a început luni o vizită de stat de două zile, în Franţa. Vizita are loc cu ocazia aniversării a 60 de ani de când cele două ţări, China şi Franţa, au stabilit relaţii diplomatice. Pe agenda discuţiilor bilaterale figurează dosare diplomatice precum războiul din Ucraina, dar şi teme economice.

Xi Jinping este la a doua vizită de stat din 2017 încoace, de când a ajuns Emmanuel Macron la Palatul Elysée. Președintele francez a avut mai multe vizite în capitala Chinei, ultima oară acum exact un an, în aprilie 2023.

Crizele internaţionale şi în particular războiul din Ucraina figurează în topul agendei discuţiilor bilaterale. Preşedintele francez mizează pe Xi Jinping să-l influenţeze pe Vladimir Putin în sensul încetării ostilităţilor. De cum a ajuns în Franţa, duminică seara, Xi Jinping a publicat un lung text în ziarul Le Figaro în care promite că ”va conlucra cu Franţa şi cu întreaga comunitate internaţională pentru a rezolva criza din Ucraina”.

În timp ce președintel Emmanuel Macron visează la ameliorarea accesului firmelor franceze pe piaţa chinezească, președintele Xi Jinping are propriile strategii economice și geopolitice, cunoscute fiind ambițiile sale de a slăbi rețeaua de alianțe a Washingtonului, slăbirea puterii de cumpărare a dolarului sau influența SUA în domeniul tehnologiei critice, dar și diminuarea influenței valorilor occidentale din organismele internaționale.

Pentru ca să dea o tentă europeană vizitei liderului chinez la Paris, Emmanuel Macron a invitat-o la Elysée şi pe Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

După Franța, vizita președinteșui Xi Jinping va continua în Ungaria şi Serbia, două ţări apropiate Moscovei.