Moment de bilanț. Ce a făcut IEH în 2018

Moment de bilanț. Ce a făcut IEH în 2018

DISTRIBUIȚI

În 2018, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni din subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a derulat 66 de proiecte culturale și educaționale în 13 state (inclusiv România) – 17 în Republica Moldova, 7 în Serbia, 7 în Ucraina, 4 în Bulgaria, 2 în Ungaria, 6 în Israel, 6 în Spania, 3 în Italia, 2 Germania, câte unul în Franţa, Elveţia și Albania, iar în România au fost derulate 10 proiecte (3 editoriale și 7 cu beneficiari din afara ţării).Ziua Limbii Române a fost marcată prin proiecte desfăşurate în Bulgaria, Albania, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova, iar Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită la Cernăuţi şi Paris.

Excursiile tematice din proiectul „Cheia spre Ţară” şi „Drumeţ în Ţara mea” au continuat şi în 2018 pentru românii din Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Ucraina.

S-au organizat şcoli tematice de educaţie, cultură şi spiritualitate pentru bibliotecarii din Republica Moldova, cursuri de perfecţionare pentru profesorii care predau limba română în zona Cernăuţi (Ucraina), dar şi tabere de cultură şi spiritualitate românească în Spania.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită în comunităţile de români din Bulgaria, Spania (în Roquetas de Mar, Torrejon de Ardoz şi Alcala de Henares) şi Italia (Catania).

Caravana identităţii românești şi a limbii române a ajuns în Valea Timocului (Serbia), în sudul Republicii Moldova, și în comunităţile românești din Ungaria şi în Israel.

Proiectele din România au vizat editarea şi tipărirea volumelor „Tratatele de pace ale României. 1919-1920” și „România în anii premergători Marii Uniri 1916-1917”, şi organizarea concertului în Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” – „Pe aripile culturii române, ediția a III-a”. De asemenea, s-au derulat proiecte cu beneficiari din mai multe comunităţi din afara ţării – retipărirea manualelor IEH pentru românii de pretutindeni, organizarea şcolilor de vară de la Izvorul Mureşului şi Oradea, colectarea și transmiterea în comunitățile românești de carte românească pentru copii sau conceperea colectivă a unui basm de către școlile românești din afara granițelor țării.

 

Centenarul Marii Uniri şi Ziua Naţională a României au prilejuit pe parcursul întregului an manifestări şi conferinţe dedicate evenimentului în toate comunităţile românești, iar în cele două săptămâni din jurul datei de 1 Decembrie, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a desfășurat 8 proiecte: la Jula- Ungaria, Cernăuţi-Ucraina, Voievodina şi Valea Timocului – Serbia, Vidin- Bulgaria, Ismail- Ucraina, Aluatu şi Comrat- Republica Moldova, şi Bucureşti.

 

”IEH a acordat trei premii de excelenţă pentru merite deosebite, doamnelor director Maria Roibu, Adriana Pop şi Raisa Padurean ca urmare a activității educaționale derulate în folosul elevilor români și a aportului deosebit, constant și eficient la menținerea și promovarea identității românești în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi în regiunea Maramureșului Istoric/Transcarpatia din Ucraina.

Un premiu i-a fost oferit şi doamnei Matiaș Svetlana Vasilisa, care este educatoarea unicei grupe mixte de grădiniță cu predare în limba română din orașul Cernăuți”, se arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, au fost premiați cinci elevi din Ismail, șase din Cernăuţi şase elevi olimpici la Limba şi Literatura Română la nivel naţional, precum și profesorii care i-au pregătit.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.