Monografia Sărcia-Sutiesca, cartea ce redă viața de zi cu zi a românilor...

Monografia Sărcia-Sutiesca, cartea ce redă viața de zi cu zi a românilor sărcienți

Sursă foto: CRS

La începutul acestei săptămâni a avut loc un  eveniment cultural important, și anume lansarea albumului monografic „Sărcia – Sutiesca”, autorii acestui album fiind Iancu Murărescu și Valeri Moșescu, fiind tiparită la Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina.
La această lansare, au fost prezente în jur de 40 persoane, printre care Cristian Popi sau Ljilja Bosnic, autoare de cărți în limba sârbă, anunță Comunitatea Românilor din Serbia.

Iancu Murărescu a mulțumit celor  care au pus la dispoziție fotografiile incluse în acest album, deoarece cartea redă viața de zi cu zi a românilor sărcienți, alături de sârbi și nemți cu care au conviețuit împreună. Totodată, acest album monografic redă în jur de 750 de fotografii din viața sărcienților de-a lungul timpului.

De asemenea, interesul pentru carte a fost unul ridicat, ca dovadă stă faptul că au fost vândute toate cărțile care au fost scoase la vânzare, sărcienţii prezenţi la eveniment transmiţând mesajul că astfel de cărţi trebuie să mai apară.

Având în vedere ca acest album reprezintă prima încercare documentară despre Sărcia noastră,domnii Iancu și Valeri, și-au ocupat locul lor istoric în analele scrise,sau care vor fi scrise,despre acest sat.

Nu poți cu siguranță spune,dar cuvintele scrise,sau imaginile din fotografii,vorbesc mai detaliat sau precis despre vreun eveniment sau persoane. Răsfoind acest album,treci prin ceața trecutului,spargi întunericul uitării,trezești dragostea față de tot ce este legat de Sărcia,de străbuni,de datini,de viața fostă și de azi.

La sfârșit de această modestă prezentare propun domnilor, autorilor acestui album, să facă tot posibilul să animeze și alți oameni români sărcieni,și să întocmeze și o monografie scrisă,despre iubitul nostru sat, Sărcia” a adăugat renumitul animator cultural Iancu Pancaricean, unul din membrii primei redacții a periodicului ”Sărcia”.