Acasă Interviuri / Analize Moțiunea lui Ciolacu, prietenul omului

Moțiunea lui Ciolacu, prietenul omului

Fiecare liberal cu care am vorbit în ultima vreme a spus același lucru: ”Mare noroc avem noi cu Ciolacu, fără el praf eram!”. Pentru că sub conducerea actualului său președinte, dincolo de jocul de scenă cam împiedicat și el, PSD a făcut o opoziție de catifea, deși deține majoritatea în Parlament, scrie Ioana Ene Dogioiu pe spotmedia.ro.

Explicațiile sunt mai multe.

Pe de-o parte, mediocritatea dlui Ciolacu și, în general, a actualei echipe de conducere a PSD. După ce Dragnea a distrus sau a alungat orice putea reprezenta o sursă de contestare, în poziții de conducere au rămas doar cei pe care însuși Dragnea îi considera inferiori. PSD de acum este condus de cei care pe vremea lui Adrian Năstase stăteau cu șoferii liderilor.

Pe de altă parte, dl Ciolacu este unul dintre apropiații dlui Vlase, șef SIE pus de Klaus Iohannis direct din PSD tocmai pentru ca prin el să aibă o pârghie importantă în partid.

E drept că nici dl Ciolacu nu a ieșit în pierdere. De exemplu, prietenul din Buzău, Bogdan Despescu, a ajuns numărul doi, unii zic chiar unu, în Ministerul de Interne.

Atât doar că de asta au început să se prindă și pesedistii, din ce în ce mai mulți. N-ar fi fost nici asta o nenorocire, cât timp starea de degradare de care vorbeam face ca nici măcar dl Ciolacu să nu aibă un rival cu șanse pentru șefia partidului.

Dar PNL s-a pus pe racolat primari cu japca. Care momit, care șantajat, primarii trec dintr-o barcă într-alta, ceea ce la politica de cumetrie și mic interes din teritoriu este firesc. Cine rezistă totuși suportă consecințe acolo unde e mai greu în campanie: la bani.

PSD acuză PNL că le fură primarii: Acum vă plac oamenii lui Dragnea?

Nu e de plâns PSD, sub nicio formă. Exact așa făcea și PSD la vremea lui, ba mai dădea și OUG care să legalizeze traseismul. Trist este că practicile au rămas aceleași.

Cum procentele liberalilor nu le pot proiecta victorii reale, dar trebuie să afișeze un scor impresionant la primul scrutin de când guvernează, soluția este să mute procentele mutând primarii.

Doar că intensitatea campaniei de racolare a PNL este peste așteptările PSD în fiefurile importante precum Giurgiu și Teleorman. Și primarii pesedisti se plâng la centru. Plus că simt nevoia unei intrări în forță în campanie, orgoliu de partid mare.

Așa că presiunea tot mai mare din teritoriu îl obligă pe Marcel Ciolacu măcar să mimeze o acțiune înainte de congres. O depun înainte de congres, se votează după ce va avea sacii în căruță, când poate să și pice.

În plus și constituționalitatea ei este discutabilă cât timp un parlamentar poate semna o moțiune o dată pe sesiune. Sesiunea aceasta extraordinară e de sine stătătoare cu moțiunea ei sau e doar o prelungire a sesiunii începută în februarie și în care aceiași parlamentari au semnat deja o moțiune? Probabil va răspunde, în premieră, CCR.

Doar că odată pornit, bulgărele poate fi imprevizibil.

Nu cred că PSD își dorește în acest moment să preia guvernarea, dincolo de faptul că președintele Iohannis a spus foarte clar că nu le-o va da, și chiar dacă, în mod logic, cel mai bine este să intri în alegeri cu suflul nou al preluării guvernării.

Orban spune că PSD vrea să dea jos Guvernul ca să fure alegerile: E de gâgă că moțiunile nu se depun în vacanță parlamentară (Video)

Dar, practic, PSD nu are în acest moment nici măcar un premier cu care să poată defila. Apoi, dacă situația epidemiologică se va agrava, este posibil ca alegerile parlamentare să fie amânate până în primăvară, deci Guvernul se va eroda masiv, înfruntând criza epidemiologică și criza economică.

Ciolacu spune că va merge la Cotroceni cu o propunere de premier

Iar după ce a făcut puncte electorale bune contestând acțiunile antiCovid ale Guvernului Orban, cel mai rău pentru PSD ar fi să fie nevoit să lupte cu Covid conform exigentelor pe care le-a fixat.

Însă deputații și senatorii PSD depind mult de primarii care le vor asigura cu mobilizarea lor realegerea la parlamentare. Ei nu-și prea pot permite să participe la un blat fără riscuri.

Victor Ponta presează pentru dărâmarea Guvernului pentru a pune astfel reflectorul pe colaboraționismul lui Marcel Ciolacu, profilându-se astfel că real lider al Opoziției, locul pe care îl și vizează.

UDMR, USR și PMP în mod oficial nu spun nici da, nici nu.

USR are tot interesul să mai taie din avântul liberalilor cu care se luptă pe același electorat în imensa majoritate a localităților.

UDMR a spus doar că nu va semna moțiunea, ceea ce maghiarii în general nu fac. Rămâne de văzut ce vor decide, chiar dacă oficial nu vor da un consemn de vot. Riscul e ca maghiarii să nu uite ușor acel ”Jó napot kivánok, pe-se-de!”.

PMP a fost umilit la Capitală prin faptul că s-a refuzat până și negocierea cu el, iar în teritoriu candidații PMP la locale care au ceva șanse sunt supuși aceleiași campanii intense de racolare din partea liberalilor.

Nici în ceea ce-i privește pe liberali nu e sigură o unitate 100%. Ludovic Orban face cu mâna lui lista pentru parlamentare (dacă vor rămâne așa după ridicarea baronilor liberali la locale, e altă discuție). Unii dintre actualii parlamentari PNL sunt căzuți în dizgrație, moțiunea ar fi momentul lor să se răzbune sau să negocieze.

E o întrebare câți parlamentari ALDE mai controlează Călin Popescu Tariceanu și îi va introduce pe lista PSD la alegeri și câți dintre independenți a captat partidul lui Dan Voiculescu.

În contrapartidă, Ludovic Orban a ieșit deja la vânătoare.

Sunt vizați în general cei care nu vor avea locuri pe viitoarele liste și au de aranjat un viitor post-mandat. După cum rămâne de văzut câți din Pro România ar fi dispuși ca pentru prețul corect să fie bolnavi în ziua votului.

Un semn de întrebare este și Klaus Iohannis. Oficial sigur că dezavuează moțiunea și nu pare să îi dea prea multe șanse. Și sunt convinsă că în caz de cădere a Guvernului nu va accepta un guvern PSD.

Pe de alta parte, însă, ar fi niște teme de meditație. Un guvern interimar căzut la moțiune este cel mai bun argument ca alegerile parlamentare să nu fie amânate desigur dacă situația epidemiologică nu e absolut catastrofală. Iar dacă va fi absolut catastrofală și ar trebui amânate până în primăvară, ar fi mai bine ca povara bugetului și a crizei să fie împărțită de PNL într-un guvern mai larg, eventual cu alt premier.

Deci o aritmetică a votului e foarte greu de făcut de această dată și cel mai probabil se va juca strâns, iar balanța va fi înclinată de UDMR.

Dacă Guvernul va cădea, până la locale, Guvernul Orban va rămâne interimar și, apoi, în funcție de situația epidemiologică, interimatul va continua până la parlamentare sau va fi instalat un guvern nou, care să facă bugetul, să gestioneze criza și să treacă iarna.