MpRP selectează ONG-uri pentru acordarea burselor pentru copiii etnicilor români din Ucraina

MpRP selectează ONG-uri pentru acordarea burselor pentru copiii etnicilor români din Ucraina

Asociațiile și fundațiile românilor din Ucraina care vor să se implice în acordarea burselor pentru copiii care studiază în limba română se pot înscrie, până în 22 martie, la selecția organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MpRP).

Potrivit Hotărârii nr. 31/2018, Guvernul României a decis acordarea, printr-un proiect pilot, în anul școlar 2017-2018, a 1.000 de burse în cuantum de 200 lei/lună/bursă, pentru copiii etnicilor români din Ucraina care urmează cursurile în limba română.

Bursele se acordă elevilor etnici români cu domiciliul în Ucraina care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul de învățământ preuniversitar din Ucraina, pentru perioada ianuarie – iunie 2018.

La selecția anunțată de MpRP, pot participa toate asociațiile, fundațiile sau organizațiile nonguvernamentale care aparțin etnicilor români din Ucraina și au ca obiect de activitate păstrarea, afirmarea și/sau promovarea identității culturale, lingvistice, religioase, etnice a românilor de pretutindeni, cu sediul în regiunile din Ucraina în care trăiesc comunități de români.

Asociațiile, fundațiile sau organizațiile nonguvernamentale trebuie să fie înregistrate atât din punct de vedere legal, cât și fiscal în Ucraina și să demonstreze că au capacitatea de a desfășura în bune condiții procesul de selecție al beneficiarilor de burse, din punct de vedere al resurselor umane și materiale.

Selecția asociațiilor, fundațiilor sau organizațiilor nonguvernamentale va fi făcută de o comisie numită prin ordin comun de ministrul pentru românii de pretutindeni și ministrul afacerilor externe.

Asociațiile, fundațiile sau organizațiile nonguvernamentale selectate vor încheia un acord de finanțare cu MpRP, în condițiile Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora, precum și a modului de repartizare și de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care a fost publicat anunțul privind rezultatul selecției.

Cererea poate f descărcată de AICI