MRP: Dansuri autentice autohtone şi poezii româneşti la Sulina

MRP: Dansuri autentice autohtone şi poezii româneşti la Sulina

Secretarul de stat, Veaceslav Șaramet, de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost prezent în data de 1 iulie, la ceremonia de premiere a participanților primei serii de tabere „ARC” de la Sulina.

Programul a inclus o prezentare de costume populare vechi de un secol din Bulgaria, dansuri autentice românești din  Valea  Timocului  Bulgăresc,  un recital de poezie românească susținut de copii din satele  Cutova,  Coșava,  Bregova,  Cosova,  Slînotrîn,  Vidin,  Gânzova, coordonați  de  profesoara de  limba  română  Lucica  Gheorghiev  din  cadrul  Asociației  „AVE” ,  Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, precum și o prezentare de carte „Amintirile unui vlah – De la Găureni la București”.

„Ministerul pentru Românii de Pretutindeni își dorește ca prin programul de tabere „ARC” să încurajeze dezvoltarea și promovarea limbii române, care în viziunea noastră este pilonul principal în menținerea identății românești. Ne bucurăm să vă avem parteneri de dialog în acest demers și totodată să vedem implicarea dumneavoastră în transmiterea ideii de românism generațiilor viitoare. În opinia noastră, interacțiunea dintre copii este esențială în materializarea unei conexiuni, nu doar la nivel personal, între participanții aflați în tabără, cât și la nivel general, prin stabilirea unei legături cu România și ce înseamnă ea pentru fiecare din noi, de la copil, la adult, la român de pretutindeni. Ministerul își propune să vă sprijine în acest sens, de aceea am inclus programul de tabere în Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020. Ne dorim ca acest program să devină o tradiție pe care să o menținem mult timp de acum încolo”, a subliniat demnitarul român.

La finalul evenimentului, secretarul de stat a înmânat tuturor copiilor, tinerilor și profesorilor însoțitori veniți din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Italia și Kazahstan, materiale inscripționate cu logoul taberei „ARC”.

La eveniment au mai fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani, și directorul Direcției pentru Tineret și Sport, Liviu Urlih.

Programul „ARC” este finanțat şi organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, cu sprijinul logistic al Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Turismului.

Taberele se desfășoară în Centrele de Agrement din Sulina, judeţul Tulcea (27 iunie – 8 august) şi Oglinzi, judeţul Neamţ (26 iunie – 31 iulie), în serii consecutive de câte șapte zile, la care participă 2000 de elevi, tineri și profesori însoțitori.