MRP pune bazele unui stagiu de formare pentru jurnaliştii români din Serbia

MRP pune bazele unui stagiu de formare pentru jurnaliştii români din Serbia

În implementarea Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020, aprobată în ședința de Guvern din 31 mai a.c., Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) prevede și derularea programului „Limba română, educație și comunicare”.

În acest sens, MRP propune organizarea unui proiect destinat mass-media de limbă română din Republica Serbia, sub egida : „Stagiu de formare pentru jurnaliștii români care manifestă interes față de problematica comunității românești din Serbia”.

Având în vedere importanța acestui proiect, noutatea lui, precum și diversitatea instituțiilor mass-media din România participante la eveniment, MRP extinde perioada de înscriere, astfel încât să permită o prezență cât mai mare a reprezentanților presei de limbă română din Serbia.

Stagiul include întrevederi cu jurnaliștii români cu expertiză pe problematica românilor de pretutindeni, întâlniri cu oficiali ai Guvernului și Parlamentului României, dar și vizite practice la studiourile de televiziune din București, Craiova și Timișoara.

Totodată, în cursul zilei de marti, 13 iunie 2017, ministrul Andreea Păstîrnac a avut o întrevedere cu reprezentanţii Congresului Românilor din Serbia: Predrag Balaşevici – preşedintele Partidului Neamului Românesc, Zavişa Jurj – preşedintele Asociaţiei pentru cultură a românilor/vlahilor „Ariadnae Filum” din Bor şi Duşan Pârvulovici – preşedintele Centrului pentru Drepturile Omului de la Negotin.

Discuțiile au vizat cererile de finanțare depuse de asociațiile românești din Serbia, oportunitățile de colaborare instituțională și asociativă, precum și derularea unor programe destinate mass-media de limba română în Republica Serbia.

Pe această cale, ministrul a reiterat invitația de participare transmisă către membrii Congresului Românilor din Serbia la proiectul „Stagiu de formare pentru jurnaliștii de limbă română din Serbia”.