Muzeele Literaturii Române din București și Iași, prezentate la Salonic

Muzeele Literaturii Române din București și Iași, prezentate la Salonic

Foto: ICR

În contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României, marți, 28 noiembrie, la ora 19:00, la Universitatea Makedonia din Salonic vor avea loc două prezentări ale Muzeelor Literaturii  Române din București și Iași, realizate de Ioan Cristescu și Dan Lungu.

Prezentările vor face referire la istoria, organizarea și conținutul acestor muzee și vor fi însoțite de traducere simultană în limba greacă. Acest tip de muzeu, al literaturii, nu există în Grecia, deci poate reprezenta un prilej de a sublinia preocuparea constantă în conservarea identității culturale.

În același timp culturile română și greacă au fost, așa cum dovedesc materialele respectivelor muzee, împletite la începuturi o lungă perioadă istorică, ceea ce oferă Greciei prilejul să se regăsească în exponatele noastre, într-un complex cultural al țărilor din Balcani. Printre grupurile țintă ale proiectului se află studenții și profesorii facultăților cu limba de predare română din Grecia de nord: Universitatea Makedonia din Salonic, Universitatea Aristotel din Salonic, Universitatea Democrit din Komotini, Institutul de Limbi Balcanice din Salonic, editurile cu care România colaborează anual la editarea scriitorilor români și la organizarea Târgului International de Carte de la Salonic, critici literari, oameni de cultură eleni, membri ai comunitătii românești din Salonic. Cele două prezentări ar urma să fie însoțite, la final, de un moment artistic de suprapunere a lecturii unor texte literare peste o interpretare la pian.

Elena Monica Voudouris va susține în cadrul evenimentului  prelegerea: Lectura din Descriptio Moldaviae de Dimitrie Cantemir. Desfășurarea evenimentului – 28 noiembrie 2017:

  1. Discurs rectorul Universității din Salonic
  2. Salută participarea cei doi organizatori: consulul din partea consulatului Salonic și Elena Monica Voudouris din partea Balkaniei Contemporane
  3. Ioan Cristescu, directorul Muzeului literaturii Bucuresti – prelegerea„De ce un muzeu al literaturii naționale?“
  4. Dan Lungu – prelegerea „Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), un experiment fondator“
  5. Moment artistic: Lectură din Descriptio Moldaviae de Dimitrie Cantemir în interpretarea Elena Monica Voudouris, acompaniată de muzica de Dimitrie Cantemir, în interpretarea Elyonei Siniari și a colaboratorilor ei la instrumente traditionale balkanice.