Muzeografii din Republica Moldova, schimb de experiență în România  

Muzeografii din Republica Moldova, schimb de experiență în România  

Timp de patru zile, 40 de muzeografi din Republica Moldova au participat în România la activitățile desfășurate sub genericul „Zilele muzeografilor – Memorie, conștiință, istorie”.În acest context, muzeografii din Republica Moldova au participat la lucrările seminarului internațional “We are Museums”, dar și la prelegerile de la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni susținute de prof.univ.dr Ioan Opriș, Alexandra Zbuchea și Oana Săcuiu despre rolul muzeelor, pedagogia muzeală și post modernism.

Muzeografii de peste Prut au vizitat Muzeul Ţăranului Român şi  atelierele de restaurare  ale secţiilor textile, grafică, pictură şi ceramică de la  Muzeul Naţional de Artă al României,  Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Colecţiile de Artă din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României și Muzeul Cotroceni. De asemenea, au avut o întrevedere cu managerul general al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” unde au avut loc discuții pe marginea atragerii fondurilor europene. La Institutul Național al Patrimoniului – CIMEC, muzeografii basarabeni au discutat despre digitizarea patrimoniului imaterial.

Am aflat lucruri noi despre modalităţile de implementare a proiectelor, iar pe viitor o să folosesc informaţiile primite. Este un impuls de a merge mai departe” a precizat Diana Candu, participanţă la Tabăra „Zilele muzeografilor – Memorie, conştiinţă, istorie”.
Atât prelegerile, cât şi vizitele au fost interesante şi folositoare în practica noastră viitoare ca muzeografi” a afirmat Viorelia Popşoi.

Participanţii la proiect consideră că activităţile au fost binevenite şi speră să fie continuate şi în anii următori, se arată într-un comunicat de presă al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, instituție care a derulat acest proiect în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova.