Acasă Cultura / Culte Muzeul Satului – 85 de ani: Evenimente aniversare, în perioada 10 –...

Muzeul Satului – 85 de ani: Evenimente aniversare, în perioada 10 – 17 mai

O serie de evenimente aniversare dedicate împlinirii a 85 de ani de la inaugurarea Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” vor fi organizate în perioada 10 – 17 mai.

Ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Muzeului Satului va avea loc în data de 10 mai, la ora 13,00, când vor fi acordate, în premieră, două titluri onorifice de Ambasador al Muzeului Satului unor personalităţi care au promovat şi susţinut valorile tradiţionale şi identitare româneşti.

În aceeaşi zi, împreună cu Romfilatelia, va lansaa Întregul poştal aniversar ”Muzeul Satului – 85 de ani (1936 – 2021)”.

Printre evenimentele aniversare se numără deschiderea expoziţiilor ”Muzeul Satului şi Regalitate” şi ”Satul regal”, care vor cuprinde documente, fotografii, obiecte şi costume din patrimoniul Casei Regale, Muzeului Satului şi Arhivelor Naţionale ale României.

Un moment aparte îl va constitui deschiderea pentru public a casei bunicului Episcopului Macarie al Europei de Nord, din Spermezeu, judeţul Bistriţa-Năsăud, pe care a donat-o în anul 2018 Muzeului de la Şosea.

Mese rotunde cu tematică ştiinţifică, ansambluri populare, cântăreţi şi artişti cunoscuţi, meşteri populari, costume şi maşini de epocă sunt doar alte câteva repere ce vor anima aceste zile de sărbătoare.

”Pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea MS Regele Mihai I al României, iar muzeul a fost înfiinţat cu sprijinul Fundaţiilor Culturale Regale, primind din anul 2020 şi Înaltul Patronaj al MS Margareta, Custodele Coroanei Române, activităţile dedicate celor 85 de ani de neîntreruptă activitate se vor desfăşura sub titlul generic ‘Muzeul şi Regalitatea”, se arată într-un comunicat de presă.

Muzeul Satului Românesc a fost inaugurat oficial pe 10 mai 1936, în prezenţa Regelui Carol al II-lea, a membrilor Guvernului, a oficialităţilor Bucureştiului, precum şi a elitei culturale din acea vreme din care făcea parte profesorul Dimitrie Gusti, ctitorul instituţiei.