Acasă Alte comunitati Muzică tradițională românească de Ziua Naţională la Tel Aviv

Muzică tradițională românească de Ziua Naţională la Tel Aviv

Ziua Națională a României va fi marcată printr-un eveniment aparte, pe 30 noiembrie, ora 19:00, la Muzeul de Artă din Tel Aviv.

În cadrul programului, va avea loc un concert de muzică tradițională românească susținut de Sofia Vicoveanca, interpretă română de muzică populară din zona Bucovinei, poetă și actriță de film.

Repertoriul Sofiei Vicoveanca cuprinde cântece de leagăn, de nuntă sau cumetrie, doine de dragoste și dor, colinde, bocete sau balade, precum și cântece de voie bună, unele ușor dojenitoare sau pline de umor specifice lumii satului.

În întreaga sa carieră a înregistrat peste 10 discuri personale și 6 în colaborare cu alți artiști; casete audio și video, CD-uri. S-a remarcat și prin culegerea de folclor muzical din zona Bucovinei.

A susținut spectacole cu diferite formații artistice în țară și în străinătate, făcând turnee în Israel, Portugalia, SUA, Franța, Danemarca, Germania etc. Sofia Vicoveanca a făcut cunoscută zona Bucovinei prin cântecele sale încărcate de emoții și stări ale țăranului moldovean.

A jucat și în filme românești, precum Ciprian Porumbescu (1973), Dimitrie Cantemir (1973), Orașul văzut de sus (1975), Urgia (1977), Vânătoarea de vulpi (1980), Ochi de urs (1983) și Sarea în bucate (2001).

A publicat trei volume de versuri: „Dureri ascunse” (1996), „Cu inima-n palme” (2004) și „Taine în adânc păstrate” (2009).

Ca o recunoaștere a activității sale de aproape 50 ani în slujba muzicii populare românești, Sofiei Vicoveanca i-au fost decernate mai multe prestigioase distincții: „Meritul Cultural” clasa a IV-a (1973); Medalia „Tudor Vladimirescu” cl. I (1975); Medalia „Meritul Cultural” cl. I (1976); Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a (2002); Ordinul Național „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer (2004) etc. La 25 octombrie 2014 a primit din partea Casei Regale a României, prin intermediul Principesei Moștenitoare Margareta, decorația Ordinul Coroana României în grad de cavaler.

Deține titlul de Cetățean de Onoare al localităților Suceava, Rădăuți, Siret, Pojorâta, Ciocănești și Vicov (jud. Suceava), precum și al comunelor Ion Creangă din județul Neamț și Ciocârlău din județul Maramureș.