Muzicolog român, printre participanţi la Festivalul Internaţional de Orgă Terra Sancta

Muzicolog român, printre participanţi la Festivalul Internaţional de Orgă Terra Sancta

Foto: ICR

Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, România va fi reprezentată, în cadrul ediţiei 2017 a Festivalului, de prof. univ. dr. Felician Roșca, care va susţine patru recitaluri de orgă în perioada 24 – 27 octombrie în Yaffo, Nazareth, Ierusalim şi Bethlehem.

Festivalul Internaţional de Orgă Terra Sancta, organizat de reprezentanţa Bisericii Catolice din Israel, Custodia Terrae Sanctae, este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de profil din Israel. Ediţia 2017 va avea loc în lăcaşuri de cult din Cipru, Iordania şi Israel. Vor participa artişti din Italia, Ungaria, Statele Unite ale Americii, România, Cipru. Partenerii ediției 2017 a Festivalului sunt Ambasada Italiei din Amman, Ambasada Ungariei din Tel Aviv, Ambasada Italiei la Nicosia, Oficiul de Reprezentare al Ungariei din Ramallah, Institutul Cultural Italian din Haifa, Institutul Cultural Italian din Tel Aviv, ICR Tel Aviv, Institutul Cultural Italian din Atena.

Ca organist, muzicolog, pedagog şi publicist, Felician Roşca (n. 1953) este unul din remarcabilii organişti ai generaţiei contemporane româneşti. În prezent profesorul universitar, doctor Felician Roșca, este titularul catedrei de orgă de la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), Preşedinte al Societăţii Române de Imnologie (2008); membru al Societăţii Internaţionale de Imnologie (IAH), membru al Societăţii ,,Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca. Absolvent al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, specializarea orgă (1977), participă la cursuri de măiestrie cu prof. Millan Schlechta din Praga, Marcel Pérès din Franţa (muzică medievală), mai apoi cu profesorul Lehotka Gábor de la Universitatea Naţională de Muzică „Fr. Liszt’’ din Budapesta. Din anul 1991 este invitat ca profesor de orgă la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică. În anul 2000 susţine examenul de Doctor în Arte-Muzică la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, cu teza din domeniul muzicologiei „Incursiune în arta şi pedagogia organistică de pe teritoriul României”, coordonator Prof. univ. dr. Eduard Terenyi. Este directorul artistic al unor festivaluri naţionale şi internaţionale de muzică precum: Festivalul Muzicii de Orgă din Banat-Timorgelfest, Festivalul „Barocul în ipostaze contemporane”, Concurs Internațional de Orgă Timorgelfest, Arta organistică românească şi director al Seminariilor de Imnologie (2007 – prezent).

A susţinut concerte de orgă la Ateneul Român Bucureşti, Sala Radio Bucureşti, Palatul Culturii Tg. Mureş,  Filarmonicile de Stat din Oradea, Arad, Tg. Mureş, Satu Mare, Timişoara, precum şi în biserici cu orgi de renume din Braşov, Sibiu, Mediaş, Sighişoara. Ca solist organist a avut numeroase concerte şi turnee în Germania, Ungaria, Republica Moldova, Austria, Rusia, Belarus, Franţa, Danemarca, Anglia, Statele Unite ale Americii, Canada, Polonia, Italia, Spania, Uruguay și Argentina.

A publicat numeroase cărţi, printre care: De la începuturi la Johann Sebastian Bach, Editura Mirton, 2003; George Enescu. Lucrări şi transcripţii pentru orgă, Editura Universităţii de Vest din Timişoara, Timişoara, 2007; în colaborare cu prof. dr. Csanadi Laszlo,Dezvoltarea orgii italiene şi activitatea familiei Mascioni; Il Transylvano de Girolamo Diruta sau Muzica renascentistă de la Alba Iulia, Editura Universităţii de Vest din Timişoara, Timişoara, 2007; Orgile din România (editor coordonator) Editura Brumar, Timişoara, 2008;Studii de imnologie (coordonator) vol I-V.

Totodată, intrarea la evenimentele din programul Festivalului este liberă, în limita locurilor disponibile.