Năstase spune că a făcut o metaforă numindu-i pe românii din diaspora...

Năstase spune că a făcut o metaforă numindu-i pe românii din diaspora “indieni”. FADERE cere să se oprească denigrarea acestora.

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, luni, pe blog, la acuzațiile că i-ar fi “jignit” pe românii din diaspora numindu-i “indieni”, afirmând că acestea reprezintă niște “afirmații stupide” și că el a folosit o metaforă pe care o cunosc “cei care au absolvit liceul”. Postarea lui Năstase de pe blog este o urmare a interpretărilor unor afirmații pe care acesta le-a făcut într-o emisiune TV.

În replică, FADERE (Federația Asociațiilor de Români din Europa) s-a declarat revoltată de declarația fostului premier Adrian Năstase care a numit ‘indieni’ milioanele de români plecați peste graniță.

Fostul premier, Adrian Năstase a lansat un atac dur la adresa românilor din diaspora. Cei care au făcut diferenţa la alegerile prezidenţiale din 2014 sau 2009 au fost luați în colimator de fostul prim ministru. Acesta s-a arătat mirat de faptul că aceştia nu au mai apărut pe listele pentru alegerile parlamentare din toamnă. “Avem foarte mulţi generali şi prea puţini indieni la Uniunea Salvaţi Bucureştiul. Iată şi acest exemplu de a număra indienii. Când ai nevoie de ei, s-ar putea să nu îi găseşti. Mă uit cum se fac registrele pentru votul din străinătate.  Acolo apar foarte puţini indieni. Au dispărut“, a spus Năstase la Antena 3 la emisiunea Q&A realizată de Alessandra Stoicescu.

De asemenea, Năstase a afirmat că mulți dintre cei care formează astăzi diaspora românească au putut călători și munci în Europa “datorită eliminării vizelor, realizată în 2001, și datorită finalizării negocierilor cu Uniunea Europeană, în 2004, ceea ce a permis obținerea unor joburi in străinătate“. Acesta amintește că în 2001 guvernul era condus de el.

Niște indivizi care nu au văzut emisiunea mea de la Antena 3 au făcut diverse afirmații stupide, anunțând că eu aș fi jignit ‘milioane de romani din diaspora’, numindu-i ‘indieni’, ceea ce evident că ei nu sunt. Bineînțeles că nu sunt indieni. Sunt români. În realitate, problema nu e de etnicitate, ci de coeficient de inteligență. Mă refer la cei care au făcut interpretarea respectivă. Eu am analizat spectrul politic românesc și, în legătura cu USB — în condițiile unei eventuale coalizări a mai multor organizații civice — am folosit o metaforă, întrebându-mă dacă nu cumva vor fi mai mulți ‘generali’ (șefi ai organizațiilor afiliate) decât ‘indieni’ (membri, ‘soldați’). Este o metaforă comună, cunoscută celor care au absolvit liceul. În acest context, m-am referit și la votanții din diaspora, pornind de la faptul că numărul celor înscriși pe listele de vot prin corespondență, până acum, este de doar 3.000, fapt pentru care eu nu am nicio responsabilitate“, a explicat Năstase.

Nu, domnule Năstase ! Românii din diaspora nu sunt ‘indieni’. Așa cum nu sunt nici ‘curve’ sau ‘golani’, cum i-a etichetat colegul dumneavoastră de partid, Ioan Rus. Nu sunt nici ‘stafii’, cum i-a jignit actualul președinte al PSD. Sunt doar românași care își iubesc țara și care au plecat din cauza politicienilor ca dumneavoastră. Dacă ar fi avut un loc de muncă bun iar cei aflați la conducere ar fi furat mai puțin, mulți dintre ei nu ar fi plecat“, potrivit unui comunicat al FADERE.

Cu privire la numărul mic al românilor din diaspora înscriși pentru votul din toamnă există trei motive, spun cei de la FADERE: “Legea a fost prost făcută. Unii spun că ar fi fost gândită ca românii din diaspora să nu poată vota. Campania de informare a românilor din diaspora cu privire la modificările legislative legate de alegeri a fost gândită superficial, iar majoritatea românilor din diaspora încă nu știu ce trebuie să facă pentru a vota. Românii din diaspora și-au mai pierdut interesul pentru a vota și sunt sătui de politicieni de tipul dumneavoastră.”

‘”În ultimii ani se tot vehiculează ideea că diaspora este împotriva stăngii. Greșit: PSD-ul dușmănește milioanele de români din afară granițelor. Ei fac declarații iresponsabile și încearcă să ne împiedice să votăm, ca pe urmă să se plângă că pierd alegerile. Această ură față de românii care pleacă în afara granițelor mă duce cu gândul la vechiul regim care te băga în pușcărie doar dacă încercai să pleci afară.” a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.