Acasă America de Nord NATO deschide un Birou de legătură la Amman

NATO deschide un Birou de legătură la Amman

Subliniind peisajul securității regionale și globale în evoluție, Aliații la Summit-ul NATO 2024 de la Washington D.C. au adoptat un plan de acțiune pentru o abordare mai puternică, mai strategică și mai orientată spre rezultate față de vecinătatea de sud, cu obiectivul consolidării angajamentului și cooperării  cu partenerii din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, inclusiv prin înființarea primului său birou de legătură în regiune, la Amman, Regatul Hașemit al Iordaniei.

Această decizie, ca urmare a intenției exprimate în Comunicatul Summit-ului NATO de la Vilnius din iulie 2023, marchează în mod clar o piatră de hotar semnificativă în parteneriatul strategic profund dintre Iordania și Alianță. Ea recunoaște rolul semnificativ al Iordaniei ca un far al stabilității atât în ​​contexte regionale, cât și globale și ca un campion al timpului în lupta împotriva amenințărilor transnaționale, inclusiv a terorismului și a extremismului violent.

Oficiul, acționând ca birou de reprezentare, va apropia NATO și Iordania, prin consolidarea dialogului politic și a cooperării practice în domenii de interes comun dintre Alianță și Iordania.

Acesta va permite angajamentul regulat între NATO și autoritățile iordaniene, contribuind astfel la o mai bună înțelegere comună a contextului național și regional și la dezvoltarea și implementarea programelor și activităților de parteneriat, inclusiv, printre altele, conferințe, cursuri, și programe de formare în domenii precum analiză strategică, planificare și pregătire pentru situații de urgență civile, managementul crizelor, diplomație publică, securitate cibernetică și schimbări climatice.