Acasă America de Nord New York: Regina Maria a României, evocată în seria de „Conferințe Leon...

New York: Regina Maria a României, evocată în seria de „Conferințe Leon Feraru”

Conversația din această săptămână în seria de „Conferințe Leon Feraru” este dedicată uneia dintre cele mai iubite și devotate personalități ale istoriei românești, Regina Maria a României.

Vizita triumfală din 1926 în America va fi evocată în compania lui Colleen Schafroth, directorul executiv al Muzeului de Artă Maryhill, a scriitorului și diplomatului Dan Dimancescu, autorul volumului „Regina Maria în America” și a regizorului John Florescu, producătorul documentarului „Maria – Inima României”.

Publicul nord-american va descoperi istoria strălucitei vizite de stat pentru diplomația publică, vizită în care Regina Maria s-a întâlnit cu peste un milion de americani, și figura emblematică din spatele acesteia. Născută prințesă britanică, Regina Maria a României a fost în centrul luptei pentru realizarea Marei Uniri din 1918 și pentru crearea României moderne. Destinul său, al uneia dintre cele mai cunoscute femei din Europa epocii interbelice, numită „Mama răniților“ și „Regina soldat“, povestea rolului politic și a interesantei vieți private a Reginei Maria a României vor fi dezvăluite într-un dialog inedit miercuri, 11 noimebrie, pe pagina oficială de Facebook a reprezentanței ICR la New York.

Noua serie a programului „Conferințele „Leon Feraru” Online/Leon Feraru Conferences Online”, organizată de ICR New York în perioada 16 septembrie – 2 decembrie 2020, în mediul virtual, are drept scop crearea unui spațiu al dialogului intelectual româno-american, punând în evidență cele mai valoroase contribuții românești, în domeniile istorie, literatură și arte, politologie, relații internaționale, la cunoașterea și înțelegerea fenomenului american. Programul, realizat împreună cu Centrul de Studii Sud-Est Europene al Universității Columbia, onorează memoria scriitorului, diplomatului și universitarului Leon Feraru (1887-1962), profesor la Universitatea Columbia și întemeietor al diplomației culturale românești, ca efort de promovare consecvent, profesionist, în Statele Unite.