Nicolae Timofti, întâlnire cu Jennifer Brush pe tema conflictului transnistrean

Nicolae Timofti, întâlnire cu Jennifer Brush pe tema conflictului transnistrean

Situaţia reglementării conflictului transnistrean a făcut obiectul discuţiilor în cadrul întrevederii preşedintelui Nicolae Timofti cu șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush.

Timofti a mulţumit Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa pentru „exprimarea unei poziţii ferme şi consecvente de soluţionare a conflictului transnistrean pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Oficialul consideră că „acordarea unui statut special regiunii din stînga Nistrului în cadrul Republicii Moldova oferă condiţiile necesare pentru bunăstarea şi păstrarea identităţii etnice şi culturale a tuturor cetăţenilor”.

Preşedintele este îngrijorat de „acţiunile deliberate ale autorităţilor din regiunea transnistreană de tensionare a situaţiei, avînd drept scop obstrucţionarea parcursului european al Republicii Moldova”.

Şeful statului a reiterat poziţia oficială a autorităţilor Republicii Moldova cu privire la necesitatea retragerii de pe teritoriul ţării a trupelor şi stocurilor de muniţii ale Federaţiei Ruse, precum şi înlocuirea forţele de menţinere a păcii din zona de securitate de pe Nistru cu o misiune civilă cu mandat internaţional.

Şefa Misiunii OSCE a pledat pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului prin includerea pe agenda negocierilor atît a problemelor politice, cît şi a celor sociale şi economice. „Respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană şi asigurarea funcţionării normale a şcolilor cu predare în baza grafiei latine din stînga Nistrului rămâne o preocupare constantă a organizaţiei”, a declarat Jennifer Brush.

În cadrul discuţiei, interlocutorii au făcut un schimb de opinii cu privire la ultimele evenimente din Găgăuzia.

Întrevederea de ieri dintre cei doi oficiali a avut loc aproximativ în același timp în care prof. Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol împreună cu contabilul instituției și șoferul, erau reținuți de miliția transnistreană, care îi acuza de contrabandă. Cei trei au fost eliberați în cele din urmă, după ce au fost reținuți câteva ore.

Preşedintele Traian Băsescu și-a exprimat miercuri, 5 februarie, ”profunda îngrijorare” faţă de reţinerea celor trei reprezentanţi ai Liceului ”Lucian Blaga” și a solicitat OSCE şi mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în formatul ‘5+2’, pentru rezolvarea situaţiei.

Traian Băsescu consideră inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor, se arată într-un comunicat postat, miercuri, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, Traian Băsescu consideră că reţinerea reprezentaţilor liceului de limbă română reprezintă ”o provocare menită să tensioneze situaţia în zona separatistă Transnistria”, potrivit comunicatului. 

Reamintim că în urma discuțiilor din luna ianuarie de la Chișinău, în prima parte a lunii martie este programată vizita unei comisii de contral (din care vor face parte reprezentanți ai OSCE, Chișinăului și Tiraspolului) pentru verificarea condițiilor în care școlile românești din regiunea transnistreană își desfășoară activitatea.