Acasă Politic Nicolae Zamfir, directorul Laserului de la Măgurele, revocat din funcție/Se încearcă stingerea...

Nicolae Zamfir, directorul Laserului de la Măgurele, revocat din funcție/Se încearcă stingerea conflictului

Nicolae Zamfir, directorul celui mai mare proiect de cercetare din România – Laserul de la Măgurele (ELI-NP), a fost revocat din funcție vineri seara. În locul său a fost numit director interimar, pentru șase luni, Nicolae Mărginean, unul dintre principalii contestatari ai lui Zamfir, după ce acesta a reziliat contractul cu EuroGammaS condus de italieni, conform Edupedu.ro.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a emis un ordin prin care revocă un alt ordin dat tot în timpul mandatului său și prin care era de acord de acea dată cu prelungirea mandatului deținut de Nicolae Zamfir în fruntea Institutului Național Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN-HH), care implementează proiectul laserului de la Măgurele.

Monica Anisie anulează astfel ordinul emis de secretarul de Stat responsabil cu Cercetarea, Dragoș Ciuparu, care îi prelungise lui Zamfir mandatul de director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH).

Nicolae Mărginean a fost șeful Departamentului de Fizică Nucleară și președinte al Consiliului Științific IFIN-HH.

Nicolae Zamfir a fost directorul Institutului de Fizică Nucleară “Horia Hulubei” din 2004, an în care a revenit în țară de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Institutul de Fizică Nucleară este instituția care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia. Foto: Romania TV