La cea de-a XI-a ediție a Nopții Literaturii Europene, care se desfășoară la Lisabona, sâmbătă, 3 iunie 2023, România este reprezentată de Otilia Dor (Otilia-Doroteea Borcia) cu sprijinul ICR Lisabona. Poeta va fi prezentă la evenimentul care se desfășoară în Grădina Palácio do Visconde, cu volumul său de poezii Rime împotriva războiului (Rimas contra a guerra). Punerea în scenă a diferitelor poezii din acest volum este asigurată de actorul Nuno Pinheiro și muzicianul Isaac Veloso.
Lecturile din Cehia, Spania, Estonia, Grecia, Italia, Luxemburg, Portugalia și România vor avea loc în prezența autorilor, oferind astfel publicului posibilitatea de a cunoaște creatori europeni într-un mediu familiar și relaxat.
Autorii invitați sunt: Judith Schalansky (Germania), Marie Gamillscheg (Austria), Markéta Pilátová, (Republica Cehă), Elena Medel (Spania), Eva Koff e Indrek Koff (Estonia) Max Seeck, (Finlanda), Emanuele Coccia (Franța), Vassilis Papadopoulos (Grecia), Géza Bereményi (Ungaria), Claire Keegan (Irlanda), Viola Ardone (Italia), Kerstin Medinger (Luxemburg), Jakub Małecki (Polonia), Miguel Montenegro (Portugalia) și Otilia Dor (România).
În zona Intendente din Lisabona, între orele 19:00 și 23:30, publicul va putea descoperi opere din diverse genuri literare, de la roman la poezie, de la teatru la bandă desenată. Programul din acest an include teme precum feminismul, revoluția, dogmele și deconstrucția lor, războiul, rebeliunea, dramele familiale sau depășirea limitelor într-o societate în permanentă transformare. Cea mai intensă seară literară din capitala portugheză oferă din nou publicului de toate vârstele posibilitatea de a asista gratuit la lecturile sale incredibile și pline de viață, din operele unor autori europeni contemporani, puse în scenă de actori portughezi
Lecturile dramatizate, care durează între 10 și 15 minute, au loc în spații inedite precum Fabrica de prăjit cafea Cafés Negrita, hotelul Palácio do Visconde, Laboratorul și Atelierul FabLab Lisabona, curtea Primăriei cartierului Arroios sau spațiul de relaxare și încăperile Asociației Pró-Infância Santo António din Lisabona.
Otilia Dor (Otilia-Doroteea Borcia), născută în București, la 5 mai 1946, este conferenţiar univ. dr., fost cadru didactic asociat la Universitatea Naţională de Arte, având o bogată activitate didactică (a predat la Universitatea Bucureşti, Universitatea Spiru Haret, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Universitatea Naţională de Muzică) şi ştiinţifică (autor a numeroase cursuri, manuale, cărţi şi articole în domeniul limbii, literaturii, culturii şi civilizaţiei italiene şi participant la granturi naţionale şi internaţionale). Este traducător şi membru al unor asociaţii culturale de prestigiu din ţară şi din Italia (Ass.I.Term Bologna, Associazione attiva UNICORNO, Torino, Accademia Internazionale „Il Convivio” – Castiglione di Sicilia).A publicat numeroase studii, eseuri, articole și cărți de specialitate. A tradus, printre altele, La polimerizzazione dell’isoprene, le reti macromolecolari, Editura Academiei, I Daci (în colaborare cu Smaranda-Liana Rosu), Editura Electa, Milano, Dall’alba al tramonto – Din zori pânã în amurg, ediţie bilingvă, Editura Universal Dalsi, dar și poezii ale unor poeţi italieni şi români în revista Asociaţiei italienilor din România Di nuovo insieme. Ca poetă a publicat A Leopardi, dopo duecento anni şi Epistola alla Calabria, în revista „Parallelo 38”, Reggio Calabria, A mon semblable, a mes semblables, în „Esquisses de l’âme”, La Bibliotheque Internationale De Poésie, Paris, Eram tânără – Ero giovane – J’étais jeune– în revista Il Convivio, Castiglione di Sicilia şi volumele Nor de seară, Editura „VIMAR”, 1996, Daruri vechi şi versuri noi, Editura Oscar Print, 2015 (premiul I pentru poezie în limbă străină în Italia – Giardini Naxos – 2019) Cu faţa la soare, Editura Oscar Print, 2019 și volumele bilingve: Rime contro la guerra/ Rime împotriva războiului, editura Eikon, iunie, 2022 (reeditat în octombrie, 2022) și Vorbind cu tine Doamne/ Parlando con te, Signore, editura Eikon, noiembrie, 2022. Pentru întreaga activitate în domeniul italienisticii a fost distinsă cu Ordinul „Steaua Italiei” în grad de Cavaler (iunie 2019).
Nuno Pinheiro a absolvit Facultatea de Teatru la Școala Superioară de Teatru și Film și a terminat un Master în Teatru la aceeași instituție de învățământ. În paralel cu munca de actor, desfășurată în televiziune, cinema și publicitate, e profesor, producător, asistent de regie, director de casting, formator și creator de conținut. A avut colaborări cu Maria João Vicente, Rita Nunes, António Mortágua, Tiago Vieira, João Manso, David Marques, Teresa Coutinho și Tiago Cadete, printre alții. Ca actor, a colaborat cu Filipa Matta, Susana Gaspar și João Villas Boas.
Isaac Veloso locuiește la Lisabona și și-a început cariera în lumea artistică și tehnică cu un curs de cinematografie și audiovizual. În domeniul muzical activează ca DJ. A studiat teoria muzicii și pianul și a frecventat cursurile de Producție muzicală și Tehnician de sunet. A fost stagiar la Discotexas, iar în prezent lucrează ca tehnician de scenă și sunet în spectacole live. În 2022, începe să facă design de sunet pentru video și debutează în teatru cu Alice Azevedo, în colaborare cu Teatro Nacional D. Maria II.
Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă a EUNIC Portugalia, o rețea care reunește institute culturale și ambasade ale țărilor din Uniunea Europeană. Este un eveniment complet gratuit, inclus în Festas de Lisboa, realizat în parteneriat cu EGEAC (Regia Municipiului Lisabona responsabilă pentru organizarea de activități culturale), iar în 2023, și cu Primăria cartierului Arroios.