Acasă Europa Noi demersuri pentru accederea României în spațiul Schengen

Noi demersuri pentru accederea României în spațiul Schengen

Luni, 30 ianuarie, ministrul de Externe Bogdan Aurescu și omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis au avut, telefonic, un schimb de cu privire la evoluțiile din perioada următoare în raport cu agenda bilaterală, europeană și euroatlantică, procesul de aderare a României la spațiul Schengen, dialogul intens derulat în ultimele săptămâni cu omologii din majoritatea statelor membre, inclusiv cu Președinția suedeză a Consiliului UE, precum și cu privire la reconfirmarea, în cadrul acestor convorbiri, a sprijinului ferm al omologilor săi pentru acest obiectiv. De asemenea, oficialul român a menționat deschiderea României de a participa a eforturile europene privind migrația ilegală, cu toate că nu acceptă conexiunea artificială între tema migrației și aderarea României, subliniind necesitatea unei atitudini deschise și constructive a părții austriece.

Ministrul Gabrielius Landsbergis a reiterat susținerea fermă a Lituaniei pentru aderarea României la spațiul Schengen, exprimând întreaga disponibilitate de continuare a unui dialog activ cu ceilalți parteneri europeni pe acest subiect și subliniind importanța acestei decizii pentru ansamblul agendei europene, mai ales în actualul context de securitate deosebit de dificil.

Cei doi demnitari au salutat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale și coordonarea eficientă în cadrul UE, NATO și al formatelor regionale, precum Inițiativa Celor Trei Mări și Formatul București 9. În context, cei doi miniștri au avut un schimb de opinii cu privire la obiectivele viitorului Summit NATO de la Vilnius, din vara acestui an, atât din perspectiva asigurării implementării obiectivelor asumate la Summitul precedent de la Madrid, precum și în vederea pregătirii unor decizii cât mai de substanță, inclusiv în lumina evoluțiilor curente determinate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Totodată, demnitarul român a subliniat prioritatea acordată de țara noastră cooperării în domeniul apărării, făcând referire la faptul că România urmează să își reia, în 2023, participarea la misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice. La rândul său, ministrul lituanian de externe a salutat convergența de viziune și caracterul substanțial al cooperării bilaterale dintre România și Lituania, mulțumind în mod deosebit României pentru atitudinea activă în domeniu și pentru reluarea participării țării noastre la misiunile de poliție aeriană.

În raport cu cooperarea bilaterală, a fost evidențiată dorința comună de intensificare a schimburilor comerciale, ministrul Bogdan Aurescu făcând referire la evoluția pozitivă a acestora în anul 2022 față de anul precedent, precum și la potențialul deosebit de consolidare a acestora în perspectivă.

Ministrul Bogdan Aurescu a acceptat invitația omologului său de a efectua o vizită oficială în Lituania.