Acasă România Noi puncte de trecere la frontiera româno-ungară

Noi puncte de trecere la frontiera româno-ungară

România va deschide în week-end-ul 18-19 februarie noi zece puncte de trecere a frontierei cu Ungaria, măsura aparţinând unui  program mai amplu de traversare a frontierei româno-ungare pe legături rutiere transfrontaliere, construite cu finanţare europeană, anunţă MEDIAFAX, care citează un comunicat MAE.

Cele 10 noi puncte rutiere de trecere a frontierei cu Ungaria se află pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Satu Mare.

Legăturile rutiere vizate sunt Nădlac–Csanadpalota, Peleş–Zajta, Bercu-Garbolc, Horea–Omboly, Variaşu Mic–Dombegyhaza, Grăniceri–Elek, Cheresig–Körösnagyharsány, Iarmata Neagră–Dénesmajor, Roşiori-Pocsaj și Voivozi-Bagamer.

Potrivit sursei, măsura vizează asigurarea folosirii acestor legături transfrontaliere cât mai amplu posibil în limitele permise de acordul între Guvernele României şi Ungariei privind legăturile rutiere peste frontiera de stat, până la aderarea României la spaţiul Schengen.

Autorităţile centrale împreună cu autorităţile locale au stabilit un program intensificat de traversare a frontierei româno-ungare pe zece legături rutiere transfrontaliere, construite cu finanţare europeană, alocată în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră HU-RO 2007-2013. Măsura vizează asigurarea folosirii acestor legături transfrontaliere cât mai amplu posibil în limitele permise de cadrul juridic aplicabil, inclusiv Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind legăturile rutiere peste frontiera de stat româno-ungară, până la aderarea României la spaţiul Schengen, când trecerea peste frontieră pe aceste legături transfrontaliere va avea un regim permanent. În urma consultării dintre autorităţile române şi ungare în domeniul controlului la frontieră s-a decis punerea în aplicare a acestei măsuri începând cu weekendul 18-19 februarie”, se arată în documentul citat.

În continuare, în funcţie de cerinţe şi de numărul de treceri a frontierei înregistrat, se analizează posibilitatea deschiderii unor legături rutiere suplimentare, cu respectarea cadrului juridic în vigoare.