Noile scutiri de taxe consulare au fost publicate în Monitorul Oficial

Noile scutiri de taxe consulare au fost publicate în Monitorul Oficial

Astăzi (24 noiembrie 2015 – n.r.) au fost publicate în Monitorul Oficial modificările la Legea 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe și nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate.

Potrivit noilor reglementări, o serie de servicii consulare vor fi scutite de la plata taxelor. Este vorba despre eliberarea vizelor de scurtă ședere pentru minorii în vârstă de până la 6 ani, eliberarea vizelor de scurtă ședere pentru elevii, studenții, absolvenții care urmează cursuri postuniversitare și profesorii însoțitori, a căror ședere are drept scop studiile sau formarea educațională, eliberarea vizelor de scurtă ședere pentru cercetătorii care se deplasează în România în scopul desfășurării unor activități de cercetare științifică, eliberarea vizelor de scurtă ședere pentru reprezentanții ONG-urilor, cu vârsta de cel mult 25 de ani, care participă la seminare, conferințe, evenimente sportive, culturale sau educaționale, organizate de ONG-uri, eliberarea vizelor pentru membrii de familie ai cetățenilor români, ai cetățenilor celorlalte state UE și ale Spațiului European, precum și ai Confederației Elvețiene.

Noile reglementări au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis vineri, 20 noiembrie.

Deputatul Angel Tîlvăr, fost ministru delegat pentru relaţia cu românii din afara graniţelor, salută promulgarea Legii privind extinderea categoriilor de servicii consulare prestate gratuit.

Tîlvăr consideră că aprobarea OUG nr. 64/2014 pentru modificarea legii reprezintă un nou pas în direcția îmbunătățirii activității consulare și are la bază solicitările cetățenilor români din afara hotarelor țării.

Deputatul Angel Tîlvăr mai subliniază că activitatea consulară a cunoscut o îmbunătățire semnificativă în ultima perioadă și că proiectele în care a avut loc un dialog constructiv între MAE și cetățenii români aflați în afara granițelor țării noastre se poate materializa și în alte forme de sprijin consular.

Actul normativ vizează și extinderea regimului de gratuitate asupra unor cazuri speciale — pentru membri de familie, însoțitori ai personalului civil și militar trimis în misiunile din străinătate, pentru servicii prestate în interes administrativ sau în cadrul cooperării consulare, în particular cu celelalte state membre ale UE ori interinstituționale cu autoritățile statelor acreditare în condiții de reciprocitate.

Legea prevede includerea transferului bancar printre modalitățile de plată a taxelor consulare.