Acasă Alte comunitati ”Pictor de plai”

”Pictor de plai”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Românii din Cipru au participat, pe 19 septembrie, alături de copiii lor la festivitatea de deschidere a noului an a Școlii Pernera din Strovolos din Nicosia.

Imnul de stat al României a fost cel care a deschis oficial începutul anului școlar și care a ridicat pe toți cei prezenți în picioare. Alături de elevi, părinți, prof. Anca Cristina Pericleous și prof. Valentina Cican în sală s-au aflat Ambasadorul României la Nicosia, Ion Pascu, Părintele Petre Matei, preotul comunității ortodoxe române de la Biserica Sf. Pavel din Nicosia, Diaconul Andrei Matei, care este diaconul Preasfințitului Grigore de Mesaoria, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ciprului și Preotul Laurențiu Mușat, preot la Biserica Evanghelistria din Palouriotissa, anunţă pulsul-afroditei.com.

Cu această ocazie, directorului Școlii Românești din Cipru, Christina Christodoulou Todea, care din motive obiective nu a putut participa la deschiderea oficială, a transmis un mesaj în care subliniază importanţa şcolii româneşti în viaţa tinerilor: „Școala Româneasca din Cipru, care-și deschide astăzi cursurile pentru al 12-lea an, este cea mai valoroasă realizare a comunității românilor din Cipru. Orice comunitate din diaspora română, pentru a se putea menține integră și pentru a fi acceptată, are nevoie de excelență. Și excelența se realizează prin educație. Dacă dorința înființării acestei școli a aparținut unor membri ai Alianței Românilor, încurajați și sprijiniți de Ambasada României din Cipru, împlinirea acestui vis a fost posibilă exclusiv prin participarea dumneavoastră și a copiilor dumneavoastră la acest proiect”.

De asemenea, în cadrul evenimentului a luat cuvântul şi Ambasadorul României la Nicosia, Ion Pascu care a declarat că participă cu mare plăcere la această festivitate de deschidere a noului an școlar, dar și cu nostalgie și cu un oarecare regret, pentru că nu are și el un nepot pe care să-l aducă la școala românească din Nicosia.

Am venit pentru a confirma sprijinul pe care Ambasada Română îl va acorda în continuare acestui proiect, pentru a vă asigura că voi colabora în continuare cu Alianța Românilor din Cipru, pentru a beneficia de sprijinul statului pentru menținerea acestor cursuri… și dacă va fi nevoie, pentru extinderea lor. Mă bucură faptul că tot mai mulți părinți consideră important acest proiect, atât pentru păstrarea identității lingvistice, culturale a românilor, dar și pentru a se asigura că în perspectivă acei copii care vor dori să-și continue studiile în România o vor putea face mai ușor. Din experiența mea, avută în acești ani în Cipru, o serie de copiii au trebuit să piardă un an pentru a urma cursuri de limbă, copii din cupluri mixte româno-cipriote…. Doresc să felicit pe doamnele profesor pentru răbdare și sârguință și doresc copiilor un an școlar încununat de succes.”, a precizat Ambasador Ion Pascu.

Un mesaj aparte a rostit şi prof. Anca Pericleous în faţa românilor din Cipru: „Ştiu din proprie experienţă că pentru cei ce şi-au urmat părinţii veniţi să muncească este o traumă că au fost rupţi din mediul lor. Aceştia vor fi cei mai fericiţi, pentru că vor regăsi aici ceea ce au lăsat acasă. Mai mult, poate într-o zi se vor reîntoarce în România şi vor constata că aceste cursuri nu au fost zadarnice. Vor avea continuitate în însuşirea cunoştinţelor de limba şi literatura română, exact cum ar fi urmat cursurile claselor primare din ţară. Această şcoală este «piciorul nostru de plai» unde simţim româneşte şi indiferent de motivele pentru care ne aflăm într-o ţară străină nu trebuie să uităm că rădăcina din care ne tragem seva, se numeşte România”.

Școala Românească din Cipru funcționează din anul 2004. S-a deschis cu o singură clasă la Nicosia. În prezent funcționează în 6 orașe (Nicosia, Limassol, Pafos, Larnaca, Dali și Paralimni), are 15 clase, 7 învățătoare și peste 180 de elevi.

Prin dezvoltarea competențelor de comunicare orală și scrisă, acest program ajută copiii să-și conștientizeze identitatea națională.

Cursul de Educație Culturală și Artistică (Cercul de Desen) va reîncepe pe data de 3 octombrie. Scopul acestui curs este familiarizarea elevilor cu lumea artelor și a personalităților culturii românești și universale.