Noul documentar european: “Experimentul Bucureşti” la Stockholm

Noul documentar european: “Experimentul Bucureşti” la Stockholm

Documentarul “Experimentul Bucureşti” în regia lui Tom Wilson va fi prezentat, pe 23 septembrie, la cinematograful Klara din Stockholm, în cadrul seriei “Noul documentar european”.

Distins cu premiul GOPO pentru cel mai bun documentar românesc în 2014, Experimentul Bucureşti , filmul (producţie 2013, 68 min) a fost lansat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în iunie 2013.

Lungmetrajul este unul experimental, care porneşte de la realitate spre ficţiune, în formatul unui documentar, denumit în limbaj de specialitate mockumentary. Filmul porneşte de la pre­misa că, în 1989, poliţia secretă a iniţiat un expe­ri­ment menit să modifice radical şi permanent starea psihică a populaţiei, ca metodă folosindu-se o com­binaţie de psihologie experimentală şi tehnici de ma­nipulare prin frecvenţă vibratorie, pentru a transforma “omul socialist” în “omul capitalist”.

Documentarul de ficţiune urmăreşte povestea primului subiect al acestui experiment imaginar, Andrei Juvina, şi efectele experimentului în viaţa privată a subiectului în general şi în particular în relaţia sa de cuplu.

Experimentul Bucureşti îşi propune de asemenea să dezbată rolul pe care arta video şi filmul le au în generarea istoriei şi documentarea ei şi capacitatea acestora de a crea realităţi alternative.