„NU NE FURAȚI LIMBA ROMÂNĂ!” – românii din Cernăuţi au ieşit în...

„NU NE FURAȚI LIMBA ROMÂNĂ!” – românii din Cernăuţi au ieşit în stradă

DISTRIBUIȚI
Foto: http://www.jurnalromanesc.ro/

În data de 17 octombrie 2017, românii din Cernăuți au protestat în fața Administrației Regionale de Stat împotriva prevederilor articolului 7 din recent adoptata Lege a Educației din Ucraina, prevedere care limitează dreptul la educație în limbile minorităților naționale, anunță  media locale.

Școlile cu limba română de predare există în Bucovina de sute de ani și niciun regim politic, nicio formațiune statală, care a administrat acest ținut în trecut nu au îndrăznit să priveze comunitatea românească, care este una autohtonă, de a studia toate materiile în limba maternă” – se spune în memoriul de protest, citat de BucPress.

Conform sursei citate, la miting au luat cuvântul Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzaki”, Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească” din Ucraina, Iurie Levcic, președintele  Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, Ilie T. Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, Dumitru Caulea, dirijorul Corului „Dragoș Vodă”, Elena Nandriș, primarul comunei Mahala, Alexandrina Cernov, director general al Editurii „Alexandru cel Bun”, reprezentanți ai comitetelor părintești ș.a. Totodată, un sobor de preoți români s-au rugat în limba română pentru pace și liniște în întreaga țară .

Totodată, vorbitorii la miting au subliniat că art. 7 al Legii Educației va determina asimilarea lingvistică a comunității românești prin faptul că o întreagă generație de copii români „va rămâne analfabetă”. Românii din regiunea Cernăuți au condamnat cu fermitate această lege, care, după părerea lor, este un act de „etnocid”. A fost amintită rezoluția APCE, care a criticat Legea Educației din Ucraina. Manifestanţii au fluturat atât steaguri cu tricolorul, cât şi drapeluri ale Ucrainei.

Un moment tensionat în cadrul mitingului, a avut loc chiar la intrarea în clădirea Administrației Regionale, când şi-au făcut simţită prezenţa susţinători ai „Corpului național”, partid de extremă dreaptă, care au încercat să provoace un conflict prin diferite scandări.

Reprezentanții comunității românești au fost invitați în audiență la guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, căruia i-au înmânat memoriul de protest și pe care l-au întrebat în mod direct cum au nimerit ultranaționaliștii ucraineni la mitingul autorizat și pașnic al românilor? Spre mirarea comunității românești, aceștia au blocat accesul protestatarilor români la improvizata tribună din fața Casei cu Lei, cum mai este numită Administrația Regională de Stat Cernăuți. Mai mult decât atât, ei intrau și ieșeau liber din această clădire. Din păcate, guvernatorul regiunii nu a reacționat la această nedumerire, mai transmite sursa citată.

Foto: BucPress
Foto: BucPress

Organizatorii protestului au fost reprezentanți ai societăților pentru cultura română din regiunea Cernăuți, părinți ai elevilor, preoți și profesori, scriitori, dar şi reprezentanți ai intelectualității.

Protestatarii au fluturat drapelele Ucrainei, României și Uniunii Europene.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.