Nu sunt români în atacul terorist de la Manchester

Nu sunt români în atacul terorist de la Manchester

Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, a declarat că, până în prezent, niciun cetățean român nu se află printre victimele atacului de luni seara care a avut loc în timpul concertului Arianei Grande din Manchester. ”Nu au fost identificaţi cetăţeni români printre victimele exploziei de la Manchester. Poliția britanică nu a făcut deocamdată nicio referire legat de originea victimelor. Vor fi luate anumite măsuri privind instituțiile importante, așa cum se practică în aceste situații”, a spus Mihalache la România TV.

Misiunea diplomatică română a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru obținerea unor informații privind circumstanțele producerii incidentului, precum şi date cu privire la naționalitatea victimelor. Ancheta autorităților britanice cu privire la acest incident este în desfășurare.

Ambasada României La Londra monitorizează cazul şi menține legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, în funcție de solicitări.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328; 0044 20 76036694; 0044 20 76025193; 0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065,  apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice 0044 7738716335.

Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret și condoleanțe pentru numeroasele pierderi de vieți omenești și întreaga speranță pentru recuperarea rapidă a persoanelor rănite, în urma puternicei explozii care a avut loc pe 22 mai, la Manchester. În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe exprimă întreaga solidaritate cu poporul britanic.

O puternică explozie s-a produs luni seara în timpul unui concert care avea loc la Manchester. Deflagrația s-a soldat cu 22 morți și 59 răniți. Doi oficiali americani au declarat, pentru Reuters, că un terorist sinucigaș s-ar afla în spatele exploziei. Informația a fost confirmată de autoritățile britanice. Dacă ipoteza teroristă se confirmă, este cel mai grav atentat pe teritoriul britanic de la atacurile din 7 iulie 2005 de la Londra, când 52 de oameni și-au pierdut viața și aproape 700 au fost răniți.

Autoritățile române, în alertă

Autoritățile române au intensificat măsurile de securitate în zona obiectivelor diplomatice din București, după explozia din Manchester. Jandarmeria română a anunțat că masurile de ordine în zona obiectivelor diplomatice au fost intensificate, punându-se accent pe suplimentarea efectivelor si intensificarea masurilor avand in atentie in mod special zonele aglomerate. În Romania se menține același nivel de alerta, iar măsurile sunt adaptate la contextul actual din Europa.

Președintele Klaus Iohannis: Suntem solidari cu UK

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, marți dimineața, pe contul său de Twitter, după explozia de la finalul unui concert al artistei americane Ariana Grande, de pe Manchester Arena, soldat cu moartea a 22 de persoane, între care și copii, și rănirea altor 59. Într-un mesaj în limba engleză, președintele României a scris că ”este furios și întristat de teribilele vești din Manchester”. „Gândurile noastre se îndreaptă spre victime și spre apropiații lor. Suntem solidari cu UK”.

Reacția prim-ministrului Sorin Grindeanu

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a scris, pe pagina sa de Facebook: ”Toate gândurile noastre se îndreaptă către familiile celor care și-au pierdut viața și către cei răniți în urma exploziei din Manchester. Ambadasa României la Londra e în permanentă legătură cu autoritățile britanice, pentru a afla dacă sunt români printre victime. Numărul de urgență al misiunii diplomatice este 0044 7738716335”.