”Nu trebuie să mai avem complexul de lider”

”Nu trebuie să mai avem complexul de lider”

  • interviu cu Boian Barbucici, președintele Inițiativei Românilor din Serbia
Sâmbătă, 22 octombrie 2016, în Valea Timocului, la Bor (Serbia), IRS organizează o masă rotundă și pentru inițierea discuțiilor de formare a unei Federații a Asociațiilor Românești din Serbia, eveniment la care au fost invitați să participe liderii mai multor organizații reprezentative ale etnicilor români din Serbia

Timp Românesc: Ați lansat, din nou, un apel pentru federalizarea asociațiilor românești din Serbia. De data aceasta mai faceți un pas și ați invitat toți liderii organizațiilor reprezentative din Serbia să discutați această propunere. De ce insistați asupra acestei idei?

Boian Barbucici: Dacă nu suntem uniți nu avem nicio putere. Pentru asta am propus să facem federația. E important să ne unim, să avem o valoare, o putere mai mare și un cuvânt de spus, ca minoritate. Pentru asta i-am chemat.

Timp Românesc: Cum vedeți organizată o asemenea federație?

Boian Barbucici: Este doar un început, o propunere. Gândesc să facem un statut prin care niciunul să nu fie mai presus de ceilalți, să alegem un președinte care să se schimbe o dată la șase luni, pe rând, de la fiecare asociație. Nu trebuie să mai avem complexul de lider. Mai mult, vreau să le propun să nu mai facem diferențe între români și vlahi, să fim considerați toți la fel. Alții să facă diferențe între români și valahi, noi să nu facem. Sunt bineveniți toți. Este o idee pe care o pun pe masă, vedem cine vrea să intre. Noi vrem să le dăm mâna la toți, să nu se spună că nu vrem.

Timp Românesc: Cine a confirmat participarea dintre liderii pe care i-ați invitat?

Boian Barbucici: Avem câteva persoane care au spus că vin, nu toți. Dar sunt bineveniți și îi așteptăm.

Timp Românesc: Ce se va întâmpla dacă ceilalți lideri nu vor da curs acestei invitații și propunerii de unire?

Boian Barbucici: Vom merge mai departe, atâți câți vom fi. Pe rând ne vom întâlni la cei care vor să intre în federație, să facem statut și să ne organizăm. Peste două săptămâni avem programată o nouă întâlnire la Kladovo, la Tihan Matasarevici. Acum este doar începutul.

Timp Românesc: Care este scopul acestei federații?

Boian Barbucici: Vrem să fim o singură voce, să fim una și să mergem împreună la alegerile pentru Consiliul Național al Minorității, care va avea loc peste doi ani. Așa vom putea deveni un partener de discuții și cu guvernul de la București și cu cel de la Belgrad.