O apropiere de România este o apropiere de Europa!

O apropiere de România este o apropiere de Europa!

DISTRIBUIȚI

Guvernele României şi Rep. Moldova au avut, astăzi, o şedinţă comună la Neptun, condusă de prim-ministrul Victor Ponta şi prim-ministrul moldovean Valeriu Streleţ, şedinţă la care s-au stabilit proiectele comune ale celor două state.

Sunteţi bineveniţi. Este o mare onoare şi o mare plăcere pentru noi să găzduim această nouă şedinţă de guvern comună. Trebuie să ne gândim, deja, la noua şedinţă care o veţi organiza în Rep. Moldova. Sunt confruntări şi sunt probleme importante pentru cei care guvernează şi la Chişinău şi la Bucureşti, însă atunci când este nevoie de ajutor vreau să îl găşiţi în România şi la Bruxelles şi la Washington, pentru că şi noi mergem acolo când avem nevoie de ajutor ”, a precizat premierul Victor Ponta în dechiderea şedinţei commune.

De asemenea, acesta a subliniat că discuţiile de astăzi vizează proiectele commune, în toate domeniile, apreciând prezenţa tuturor miniştrilor, asigurându-i că “sunteţi prietenii şi fraţii noştri cei mai apropiaţi. Dacă suntem împreună putem să trecem mult mai uşor peste toate greutăţile”.

Avem un singur interes: ce e bun pentru noi, e bun şi pentru dumneavoastră si invers. Dacă e bine în Moldova, e bine si pentru noi. Aţi mentionat, avem o ordine de zi, peste care o să intram, aşa cum se face la şedintele de Guvern. Dacă România acum, azi, şi-a plătit tot împrumutul către Fondul Monetar Internaţional, nu trebuie să apeleze la alte împrumuturi, noi nu suntem o ţară împrumutătoare de obicei, dar dacă aveti nevoie, bineînţeles că răspunsul nostru este da şi vă sprijinim în aceste momente. La fel, dacă la noi în ţară ne mândrim cu SMURDUL, e meritul celor care au făcut SMURD-ul, şi în Moldova o să vedeţi ca e la fel de bun. Dacă noi am reuşit să fim independenţi din punct de vedere energetic, acelaşi obiectiv trebuie să-l aveţi şi dumneavoastră.

Dacă am făcut grădiniţe în România, putem să făcem şi în Moldova, şcoli sau spitale, deci ce e bine pentru dumneavoastră este bine şi pentru noi, niciun alt interes al altor puteri nu există.  România nu e o mare putere, dar este o ţară care poate să vă spijine, pe dumneavoastră şi care trebuie să o facă în continuare„, a spus Victor Ponta la inceputul sedintei comune de Guvern.

La rândul său, Valeriu Streleţ a declarat în deschiderea şedinţei commune că guvernanţii din Rep. Moldova apreciază cooperarea şi relaţiile dintre cele două ţări: “Constatăm cu deosebită satisfacţie accelerarea considerabilă şi diversificarea relaţiilor noastre bilaterale, în spiritul parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Rep. Moldova, în mod special, pe durata ultimilor 5 ani. Acest fapt denotă rolul pe care România îl are în susţinerea parcursului European al Rep. Moldova şi încurajarea aspiraţiilor pe care le avem în această cale”.

 Premierul moldovean a mai adăugat că România este un susţinător consecvent şi dezinteresat al Rep. Moldova pentru a avansa în transformări democratice şi de modernizare: “O apropiere de România este o apropiere de Europa este crezul guvernului pe care îl conduc, cu menţiune că integrarea europeană rămâne în continuare prioritatea absolute a guvernului de la Chişinău. Vom urma cu fidelitate acest curs pe care ni l-am asumat. Vă suntem profund recunoscători pentru toate proiectele bilaterale pe care le-aţi susţinut cu generozitate”.

În ceea ce priveşte proiectele comune, Valeriu Streleţ a amintit că astăzi vor fi analizate domenii precum energia şi interconexiunile electrice. Alte proiecte pregătite pentru a fi analizate în cadrul şedinţei fac parte din agricultură şi protecţia mediului, dar şi sprijin în dezvoltarea domeniului sănătăţii, prin extinderea serviciului de intervenţie de urgenţe în Rep. Moldova.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.